Výrobky Pražské strojírny létají letadlem až do Austrálie

12.04.2022 13:30 | Tisková zpráva

Pražské strojírně se daří i na exotických zaoceánských trzích. Australské město Melbourne patří mezi dlouhodobé odběratele výrobků Pražské strojírny. Za rok 2021 bylo do Austrálie převezeno celkem devět přepravních kontejnerů zpracovaného materiálu.

Výrobky Pražské strojírny létají letadlem až do Austrálie
Foto: pstroj.cz
Popisek: Pražská strojírna - logo

Poslední větší dodávka se již nevešla do roku 2021 a její export byl dokončen v začátku roku 2022. Dopravní podnik druhého největšího města Austrálie provozuje největší tramvajovou síť na světě.

Tramvajová síť ve městě Melbourne má přes 250 km a v provozu je na ní přes 500 různých tramvajových vozů. I zde, stejně jako u nás, má tramvajová doprava bohatou historii. První koněspřežné tramvaje zde vyjely v roce 1884, tedy necelých devět let poté, co byl provoz tramvají tažených koňmi zahájen v Praze.

Rozsáhlá tramvajová síť vyžaduje pravidelnou údržbu a výměny. Ty jsou dodávány z pražské Vinoře a převáženy za oceán. Vzhledem k problémům v lodní zámořské přepravě se celý proces ustálil na délce 75 dní. „Některé z projektů, například na ulicích High Street, Kew Depot a Route 58, nabraly trochu rychlejší tempo, museli jsme proto vyřešit alternativní způsob přepravy. Na přání zákazníka nakonec zvítězila letecká přeprava,“ říká Robert Masarovič, předseda představenstva a generální ředitel Pražské strojírny, a. s.

Anketa

Jste pro zbudování základny NATO na českém území?

3%
96%
hlasovalo: 84644 lidí

Všech devět přepravních kontejnerů převezených do Melbourne bylo naplněno výrobky pro tramvajovou kolejovou dopravu. Součástí zakázek byly výměny a srdcovky, čtyřsrdcovková křížení nebo například složité dvojité výměny se systémem navazujících srdcovek a proložených přestavníků a další náhradní díly. Mimo konkrétní projekty byly pro potřeby běžné údržby australského dopravního podniku standardně dodány klasické výměny, jazyky, srdcovky i další díly.

Výrobní proces Pražské strojírny významně urychlují CNC obráběcí centra, Pražská strojírna má takové stroje ve svých výrobních halách hned dva. První CNC obráběcí centrum se osvědčilo, proto strojírna v polovině roku 2021 nakoupila druhé. Stroj zkracuje výrobu až na polovinu času.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Infocentrum JE Dukovany zve na speciální zábavně naučný dětský program „Po stopách elektřiny“

19:19 ČEZ: Infocentrum JE Dukovany zve na speciální zábavně naučný dětský program „Po stopách elektřiny“

Energetici na sobotu 4. května připravili pro malé návštěvníky speciální program zaměřený na výrobu …