Výsledky kontrol cestovních kanceláří ČOI- 1 % subjektů z celého trhu bylo prokázáno pochybení

28.08.2012 15:58

Česká obchodní inspekce (ČOI) zveřejnila výsledky kontrol cestovních kanceláří a agentur za 1. pololetí letošního roku. Podle ČOI neinformovaly cestovní kanceláře a agentury své zákazníky dostatečně a správně o podmínkách uplatnění reklamace. Dalším porušením při uzavírání cestovních smluv se spotřebiteli bylo údajné užití klamavých obchodních praktik.

Výsledky kontrol cestovních kanceláří ČOI- 1 % subjektů z celého trhu bylo prokázáno pochybení
Foto: Martin Kovář
Popisek: Tomio Okamura

V období od 1. 1. 2012 do 30. 6. 2012 zkontrolovali inspektoři ČOI celkem 174 cestovních kanceláří a agentur z celkového počtu 1 035 cestovních kanceláří a přibližně 3 000 cestovních agentur, které v současné době podnikají na českém trhu cestovního ruchu. Porušení jedné nebo více povinností stanovených zejména zákonem o ochraně spotřebitele prokázali inspektoři v 63 případech, tz. ve 36,2% případů. Znamená to zároveň, že z celkového počtu CK a CA na našem trhu prokazatelně pochybilo 1%. Nejčastějším zjištěným porušením zákona v průběhu kontrolní akce zaměřené na činnost cestovních kanceláří a agentur bylo neposkytnutí řádných informací o rozsahu, podmínkách a způsobu uplatnění odpovědnosti za vady (reklamace).

Naše Asociace (AČCKA) je v pravidelném kontaktu s ČOI a neustále usilujeme o to, aby naše spolupráce vedla ke zvyšování kvality služeb cestovních kanceláří a agentur.

Naše Asociace bude ve snaze o zvyšování kvality služeb pro spotřebitele nadále pokračovat a o všech povinnostech vyplývajících ze zákona znovu informovat cestovní kanceláře a agentury.

Spotřebitelé získají dostatečné informace o svých právech a povinnostech na webových stránkách naší Asociace či nás mohou zdarma telefonicky kontaktovat (www.accka.cz).

reklama

autor: Tomio Okamura

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

16:05 Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

Téměř půl tuny drůbežího masa a mořských plodů přepravovaných v nevhodných podmínkách objevili ústeč…