Zájem o služby ČD bike stále stoupá, loni je využilo přes 10 tisíc cyklistů

31.03.2019 22:13

Doplňkovou službu ČD Bike České dráhy provozují již od roku 2003 a těší se stále větší oblibě zákazníků.

Zájem o služby ČD bike stále stoupá, loni je využilo přes 10 tisíc cyklistů
Foto: red
Popisek: ČD - logo

Počet výpůjček každým rokem roste. Zatímco v letech 2003 až 2017 si kola půjčilo za sezonu přibližně 3000 až 8000 cyklistů, v roce 2018 už bylo uskutečněno přes 10 000 výpůjček. Největší zájem zaznamenaly půjčovny v Jihočeském kraji (celkem půjčeno 2308 kol). Meziročně také vzrostly výpůjčky elektrokol na více než dvojnásobek (celkem půjčeno 633 elektrokol).

„Letos zahájíme provoz sezónních cyklopůjčoven 30. března a sezónu uzavřeme na konci října. Otevíráme 85 půjčoven po celé republice včetně nové půjčovny v Šumperku,“ uvádí Radek Dvořák, člen představenstva a náměstek GŘ ČD pro obchod.

Výhody pro výletníky

Ve většině krajů je možné si kola vypůjčit v jedné stanici a vrátit je v jiné. Přeprava těchto kol ve vybraných spojích je pak také bezplatná. Z celkového počtu 85 půjčoven jich 66 zajišťuje půjčení a vrácení bez nutnosti rezervace a 19 umožňuje půjčení a vrácení po předchozí rezervaci. K dispozici jsou odborně servisovaná treková a horská kola pro dospělé, ale také dětská kola, elektrokola, koloběžky, přívěsné vozíky za kola, dětské sedačky a další příslušenství. Ceny půjčovného jsou dostupné. Větší skupiny si mohou potřebný počet kol předem rezervovat.  Podrobné informace o službě ČD Bike jsou k dispozici na www.cd.cz/cdbike.

Zákazníci Českých drah, kteří jsou zaregistrovaní do věrnostního programu ČD Body, si mohou vyzvednout za 50 bodů voucher k bezplatnému jednodennímu zapůjčení jízdního kola.

„České dráhy jsou jediný dopravce, který se systematicky snaží rozšiřovat služby pro cyklisty, a to v celé síti. V loňském roce bylo v ČD Bike uskutečněno 10 513 výpůjček, z toho 9 415 standardních kol, 633 elektrokol, 294 dětských kol a 189 koloběžek. Vzrostl také počet zákazníků, kteří využili v rámci věrnostního programu ČD Body voucher na zapůjčení jízdního kola. Celkem v roce 2018 za body bylo využito 2 355 výpůjček. Což je oproti roku 2017 nárůst o 144 %,“ dodává Radek Dvořák.

Novinky ve službách pro cyklisty pro rok 2019

  • Nově vznikne půjčovna v Olomouckém kraji ve stanici Šumperk. 
  • Roste také zájem o elektrokola, která nově do své nabídky zařadí půjčovny kol v Telči, ve Františkových Lázních a v Českých Budějovicích (další stanice s nabídkou elektrokol: Jindřichův Hradec, Třeboň, Třeboň lázně, Cheb, Karlovy Vary dol. n., Mariánské Lázně, Ostrava hl. n., Olomouc hl. n., Přerov, Domažlice, Plzeň, Klatovy, Praha-Smíchov, Děčín hl. n., Ústí nad Labem, Otrokovice, Kroměříž).

Cyklopůjčovny v jednotlivých krajích

Jihočeský kraj
České Budějovice, České Velenice, Jindřichův Hradec, Lipno nad Vltavou, Písek, Tábor, Třeboň, Třeboň lázně, Veselí nad Lužnicí, Vyšší Brod klášter

Jihomoravský kraj
Břeclav, Hodonín, Veselí nad Moravou, Vranovice, Znojmo

Karlovarský kraj
Aš,  Františkovy Lázně, Cheb, Karlovy Vary, Karlovy Vary dol. n.,  Mariánské Lázně, Sokolov, Nejdek (na základě objednávky předem)

Královéhradecký kraj
Adršpach (1. 5. – 31. 8.), Česká Skalice, Náchod, Trutnov hl. n., Týniště nad Orlicí, Červený Kostelec, Častolovice (na základě objednávky předem)

Kraj Vysočina
Nové Město na Moravě, Světlá nad Sázavou, Telč, Třebíč, Žďár nad Sázavou, Havlíčkův Brod, Jihlava (na základě objednávky předem)

Liberecký kraj
Česká Lípa Střelnice, Doksy, Mimoň

Moravskoslezský kraj
Frýdek-Místek, Ostrava hl.n.

Olomoucký kraj
Hranice na Moravě, Olomouc hl. n., Přerov, Zábřeh na Moravě, Šumperk

Pardubický kraj
Pardubice hl. n., Česká Třebová, Letohrad, Chrudim, Brandýs nad Orlicí, Hlinsko v Čechách, Choceň, Jablonné nad Orlicí, Králíky, Lanškroun, Moravská Třebová, Polička, Přelouč, Slatiňany, Svitavy, Ústí nad Orlicí město, Žamberk, Žďárec u Skutče (na základě objednávky předem)

Plzeňský kraj
Domažlice, Klatovy, Plzeň hl.n., Tachov

Praha a Středočeský kraj
Praha-Smíchov, Beroun,  Lysá nad Labem, Mělník, Neratovice, Nymburk hl.n., Poděbrady

Ústecký kraj
Děčín hl.n., Litoměřice město,  Lovosice, Ústí nad Labem hl.n., Rumburk (na základě objednávky předem)

Zlínský kraj
Kroměříž, Otrokovice, Staré Město u Uherského Hradiště, Valašské Meziříčí

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…