Zoo Liberec: Autonehoda v Kongu má tragické následky

22.08.2016 16:48

Dne 28. 6. 2016 se v africkém Kongu stala nešťastná událost. Při návratu ze záchranné mise došlo k tragické autonehodě. Ta si vyžádala dvě oběti na životech. Zahynul dobrovolník organizace Save-Elephants, Matúš Jankovič. S touto organizací ZOO Liberec dlouhodobě spolupracuje na boji proti sloním pytlákům a překupníkům se slonovinou. Druhou obětí se stala fena belgického ovčáka, Cama. Ta v Česku prošla výcvikem na vyhledávání kontrabandu, který pochází z afrických zvířat.

Zoo Liberec: Autonehoda v Kongu má tragické následky
Foto: wikipedia
Popisek: Zoo Liberec.

 

Matúš pomáhal zakladateli organizace Arthurovi F. Sniegonovi v boji proti nelegálnímu zabíjení afrických slonů. Díky jejich úsilí se podařilo dostat za mříže několik desítek pytláků a překupníků slonoviny, kteří jsou příčinou toho, že ročně zmizí z africké přírody na 30 000 divokých slonů. „Matúš byl nejen náš kolega, ale také skvělý přítel. Myslíme na Matúšovu rodinu a všechny jeho blízké. Jsme mu vděčni za všechno, co pro záchranu slonů udělal," uvedl Arthur Sniegon.

Cama byla prvním vycvičeným českým psem, který byl nasazený v boji proti obchodu se slonovinou. Díky speciálnímu výcviku kynoložky Hany Böhme se Camě dařilo vyčenichat nejen pašovanou slonovinu, ale i maso a kůže divokých zvířat (primátů, kančilů, antilop nebo luskounů) – souhrnně označované jako "bushmeat". Ten pytláci loví pro zisk a prodávají ho převážně do Evropy a Číny. Fenka ale nacházela také zbraně a střelivo, kterými pytláci divoká zvířata zabíjí. Byla ve svých schopnostech velmi unikátní.

„V Evropě si práci bezpečnostních složek bez speciálních vyhledávacích psů nedovedeme představit. Hrají zásadní roli při odhalování drogové či jiné pašerácké kriminality. Ve většině zemí Afriky nejsou ale psi dosud využívaní, a to i přesto, že právě pašování zbraní a chráněných živočichů nebo jejich částí představuje na mnoha místech kontinentu hlavní trestnou činnost. To byl hlavní důvod toho, proč jsme se v ZOO Liberec rozhodli ve výcviku psů spolupracovat a plně ho podpořit“, dodal ke spolupráci se Save-Elephants ředitel zoo, David Nejedlo.

ZOO Liberec hodlá v podpoře záchranných aktivit i nadále pokračovat a naplňovat tím přání Matúše i cíle celé organizace Save-Elephants. Čest jejich památce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…