Libye chce soudit své vězně, svět se bojí dalšího lynčování

03.01.2012 14:07

Prominenti bývalého lybijského režimu jsou ledaskde, bývalý Kaddáfího premiér například v Tunisku, syn popraveného diktátora Sajf al-Islám Kaddáfí či bývalý šéf tajné služby Abdalláh Sanúsí zase v rukou povstalecké skupiny. A teď se licituje, zda a kdy je vydají libyjské vládě, která je chce soudit.

Libye chce soudit své vězně, svět se bojí dalšího lynčování
Foto: archiv
Popisek: Syn zavražděného libyjského diktátora Muammara Kaddáfího, Sajf al-Islám Kaddáfí

Tunisko možná vydá bývalého libyjského premiéra Alího al-Mahmúdího. Ten se tam pokusil schovat v září před pádem Kaddáfího režimu, byl ale zadržen za nelegální přechod hranice, jak píše web Českého rozhlasu.


„Libye má právo vypořádat se s vlastní minulostí. Součástí tohoto procesu je i odsouzení představitelů předchozího režimu. Takový soud ale musí být spravedlivý,“ řekl nový tuniský prezident Munsif Marzúkí v Tripolisu.

Justice nefunguje


A o tom se právě vedou spory. Libyi totiž očividně chybí fungující policie a justice. Tisíce lidí marně čekají na soud. Nejde jen o prominenty, ale třeba zajatci libyjských ozbrojenců, kteří svrhli Kaddáfího režim, většinou černoši ze subsaharské Afriky, jichž je na sedm tisíc, žijí v improvizovaných věznicích a táborech. Jejich vazba je vlastně nelegální, protože o ní nerozhodl žádný soud. Někteří z nich si zřejmě protrpěli i mučení, jiné dokonce zastřelili bez soudu, jak o tom hovoří čerstvá zpráva generálního tajemníka OSN.


Humanitární organizace přitom žádají, aby zadržené představitele bývalého režimu okolní země nevydávaly zpět. Bojí se, že by je mohl potkat podobný osud, jako plukovníka Kaddáfího, který byl lynčován a popraven.


Žalobce haagského tribunálu Luis Moreno-Ocampo v Tripolisu prohlásil, že Sajf Kaddáfí a Abdalláh Sanúsí musí stanout před soudem, ať už v Haagu, nebo doma v Libyi. Země ale prý musí připravit proces, který bude v souladu se standardy mezinárodního soudu.

Vláda tvrdí, že zajistí nestranný proces, nikdo jí nevěří


Představitelé prozatímní vlády včetně premiéra Abdarrahíma Kíba opakovaně tvrdí, že soud bude spravedlivý a nestranný. Libyjská justice je ovšem ve zbědovaném stavu a soudci jsou pod obrovským tlakem veřejného mínění, které chce pro vězně smrt, a ne doživotní vězení, čehož by se jim dostalo, pokud by je soudili opravdu v Haagu.


Vyloučit se nedá ani možnost, že se Sajf al-Islám Kaddáfí v Libyi žádného soudu nedočká. Sám zatím zůstává v rukách nikoliv celé Národní přechodné rady, ale pouze části vojenských povstalců, kteří se podíleli na jeho dopadení. Tito povstalci zatím odmítají diktátorova syna vydat, dokud nebude zajištěna fungující vláda, v níž by chtěli mít vlastní zastoupení. Pokud nebudou jejich požadavky vyslyšeny, je možné, že Sajf al-Islám dopadne jako jeho otec.

 



 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ava

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Sestřelené letadlo nad Ukrajinou: Převrat ve vyšetřování? Možná se dočkáme velkého výbuchu. Doslova

12:24 Sestřelené letadlo nad Ukrajinou: Převrat ve vyšetřování? Možná se dočkáme velkého výbuchu. Doslova

Ruský koncern Almaz–Antej v úterý 2. června seznámil ruskou i světovou veřejnost s výsledky svého v…