Řecko má vlastní verzi „Děkujeme, odcházíme“, nejde o platy, ale černé peníze

03.01.2012 16:09

Řecko, jímž zmítají stávky a nepokoje, zažilo první protivládní protest v novém roce hned na jeho samém počátku. Doktoři státních nemocnic a lékárníci zahájili několikadenní stávku, kdy protestují proti snížení výdajů na zdravotnictví. Rozbuškou se staly recepty.

Řecko má vlastní verzi „Děkujeme, odcházíme“, nejde o platy, ale černé peníze
Foto: archiv
Popisek: V Řecku hned na počátku roku 2012 stávkují lékaři i lékárníci

Do čtvrtka budou v nemocnicích zajišťovat jen pohotovost a neodkladnou péči. Lékárníci, kteří zastavili práci na dva dny, tvrdí, že vládní opatření ohrožuje jejich existenci. Kromě lékařů státních nemocnic a státních pojišťovacích úřadů se ke stávce připojí i soukromí lékaři.


Lékařům není po chuti  zavedení jednotného centrálního ekonomického systému psaní léků. Doposud to bylo nastaveno tak, že lékaři spolupracovali s farmaceutickými firmami. Čím více léků psali na recept, tím měli větší zisky. „Byl to nekontrolovatelný systém, stát měl obrovské daňové úniky a lékaři měli peníze načerno,“ říká spolupracovnice Českého rozhlasu Soňa Dorňáková-Stamu.


Pojišťovny v bankrotu


Tento systém přivedl málem ke krachu zdravotnické pojišťovny, které jsou v současné době na pokraji bankrotu. „Veřejnost volá po tom, aby systém byl průhledný, protože stát ztrácí velké peníze. Daňové úniky jsou obrovské ve všech oblastech. Proto je stát nucen snižovat důchody a platy,“ říká Soňa Dorňáková-Stamu pro Český rozhlas.


Zatímco u nás vloni stávkovali lékaři za oficiální a průhledné vyšší platy, v Řecku stávkují de facto za „černé peníze“ – touto cestou se totiž Řekové dostali do problémů, jejich systém je založený na všelijakých „benefitech“, na něž jsou Řekové zvyklí, které ale s průhledným podnikatelským prostředím nemají vůbec nic společného. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ava

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Sestřelené letadlo nad Ukrajinou: Převrat ve vyšetřování? Možná se dočkáme velkého výbuchu. Doslova

12:24 Sestřelené letadlo nad Ukrajinou: Převrat ve vyšetřování? Možná se dočkáme velkého výbuchu. Doslova

Ruský koncern Almaz–Antej v úterý 2. června seznámil ruskou i světovou veřejnost s výsledky svého v…