Zeman na Slovensku řečnil k podnikatelům: Potřebujete hlavně zakázky, ne nízké daně

04.04.2013 19:35

REPORTÁŽ Prezident Miloš Zeman s manželkou Ivanou je od čtvrtečního dopoledne na své první zahraniční cestě a jako tradičně čeští prezidenti, i on zavítal na Slovensko. Reportér ParlametníchListů.cz je v rámci novinářského doprovodu v Bratislavě s prezidentem. Přinášíme proto podrobné informace, jak svůj první den ve slovenské metropoli strávil.

Zeman na Slovensku řečnil k podnikatelům: Potřebujete hlavně zakázky, ne nízké daně
Foto: Radim Panenka
Popisek: Oficiální přijetí na Slovensku

Ve čtvrtek krátce po jedenácté dopoledne přistál vládní speciál s českým prezidentským párem na palubě na bratislavském letišti Milana Rastislava Štefánika. Let sice trval jen pětačtyřicet minut, přesto u mnoha členů delegace vyvolalo smích palubní hlášení, které pasažéry vyzývalo, aby příliš nekouřili, neboť let je prý nekuřácký.

Prezident republiky už v rámci své první cesty do zahraničí splnil svůj slib, že s sebou bude brát početné mise úspěšných českých podnikatelů. V rámci prezidentské delegace vládním speciálem jich včetně prezidenta Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslava Hanáka do Bratislavy cestovalo mnoho.

Schwarzenbergův amatérismus

Dlouhá kolona vozů se ihned po přistání přesunula k Prezidentskému paláci v centru Bratislavy, kde Zemana přátelsky uvítal jeho protějšek Ivan Gašparovič. Oba prezidenti pak soukromně zhruba hodinu jednali.

Během tiskové konference, kdy Zeman i Gašparovič mluvili o současných dobrých česko-slovenských vztazích a potřebě jejich dalšího rozvíjení, si český prezident rýpnul do ministra zahraniční Karla Schwarzenberga.

Na dotaz, zda spolu během jednání řešili i možné jmenování Livie Klausové českou velvyslankyní v Bratislavě, Miloš Zeman v odpovědi s chutí využil reakci premiéra Petra Nečase na stejné téma. Obsazování velvyslaneckých postů se totiž podle něho předem veřejně v médiích nekomentuje a téměř každodenní vydávání prohlášení k tématu Klausové ze strany Schwarzenberga je amatérismem.

Dorazil i místopředseda ČSSD Michal Hašek

Při další části programu, položení věnců k Památníku osvobození, se k oběma prezidentům připojil i statutární místopředseda ČSSD a hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek. Slavnostnímu aktu pokládání věnců za zvuků české a slovenské hymny přihlížely desítky místních občanů.

Michal Hašek se zúčastnil i setkání s premiérem Robertem Ficem, v rámci kterého se konal i slavnostní oběd. Ten trval víc než dvě hodiny, nenásledovala po něm ani žádná tisková konference.

Z bratislavského úřadu vlády se po šestnácté hodině česká hlava státu přesunula na česko-slovenské podnikatelské fórum. Tam Zeman spatra přednesl více než patnáctiminutový projev, v němž mimo jiné shrnul i témata, o kterých se bavil jak s prezidentem Gašparovičem, tak s premiérem Ficem, kterého podle svých slov považuje za přítele a také si s ním tyká.

Zeman kritizoval pravici i levici

Podnikatelské fórum v bratislavském hotelu Radisson Blu Carlton bylo svoláno a zorganizováno na poslední chvíli právě s ohledem na cestu prezidenta Zemana. Ten byl mezi podnikateli evidentně ve svém živlu a podrobně zde mluvil o česko-slovenské spolupráci a potřebě budování společných projektů.

 „Jsem přesvědčen a tím vás příliš nepotěším, že pro podnikatele není ani tak důležité snížení daní, které nabízí pravice, jako získání zakázek. Když podnikatelé žádné zakázky nemají, tak stejně žádné daně neplatí, neboť jsou ve ztrátě. Na druhé straně nepotěším ani levici, která bude nafukovat ze zmíněných populistických důvodů nejrůznější sociální dávky. Počínaje pastelkovným, šrotovným, třináctými důchody a podobně. Tím bude zbytečně zvyšovat státní dluh,“ řekl podnikatelům Zeman.

Baťovští versus kožení podnikatelé

Podle jeho názoru racionální ekonomická politika přesahující hranice volebního období má být založena jak na úsporách, tak na takové daňové politice, která by přinesla dodatečné příjmy.

Hlava státu si také nepřímo rýpla do stínového ministra financí za ČSSD Jana Mládka o parazitujících živnostnících. „Žádná z našich dvou zemí nemá přebytek úspěšných baťovských podnikatelů. Těch kožených podnikatelů máme celkem dost, ale bohužel, co s nimi. Pokud nebude platit zákon o prokázání původu příjmů a majetku, tak budou parazitovat – půjčím si toto slovo v poněkud jiném kontextu, Michale (v sále seděl i první místopředseda ČSSD a jihomoravský hejtman Michal Hašek – pozn.red.) - na ekonomickém rozvoji obou našich republik, aniž by jim přinášeli jakoukoli přidanou hodnotu ve formě reinvestic, vytvoření nových pracovních míst, ale samozřejmě výrob s vysokou přidanou hodnotou,“ uvedl Miloš Zeman na podnikatelském fóru v Bratislavě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Sestřelené letadlo nad Ukrajinou: Převrat ve vyšetřování? Možná se dočkáme velkého výbuchu. Doslova

12:24 Sestřelené letadlo nad Ukrajinou: Převrat ve vyšetřování? Možná se dočkáme velkého výbuchu. Doslova

Ruský koncern Almaz–Antej v úterý 2. června seznámil ruskou i světovou veřejnost s výsledky svého v…