Zastavte tyranii, vyžeňte darmošlapy. Zkoumáme novou a hlasitou výzvu k revoluci

17.10.2013 11:10

JINÝMA OČIMA; UVNITŘ VIDEO Vyzýváme k revoluci proti tyranii. Už toho bylo dost, prosím, vezměte si vše, co jste nakradli, a zmizte. Video, které však obsahuje pouze zvukový záznam pod obrázkem slovenské a české státní vlajky, koluje internetem. Na serveru YouTube zaujalo již více než sedm desítek tisíc lidí.

 Zastavte tyranii, vyžeňte darmošlapy. Zkoumáme novou a hlasitou výzvu k revoluci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajky na Václavském náměstí

Slováci v záznamu blíže neidentifikovaného rozhlasového vysílání vyzývají občany k revoluci a jejich vládnoucí elitu k odchodu ze země. Ptají se i Čechů, zda je podpoří. Není proto divu, že i u nás záznam našel své adresáty, kteří jej sdílejí na sociální síti Facebook.  

A to necháte ty zloděje fakt beztrestně odejít? Ptají se lidé v diskuzích

„Fandím revolucionářům a jejich snahám, aby je polistopadoví mafiáni vyslyšeli. Příjde mi však naivní a hloupé nechat ty zloděje odejít beztrestně. Příští měsíc jsou na Slovensku volby do orgánů samosprávy obcí, kde kandidují i komunisté. Například v Bratislavském kraji za KSS kandiduje K. Ondriáš, který si dal za úkol, pokud vyhraje, restartovat socialismus v kraji, prošetřit privatizaci podniků a jejich zpětné znárodnění, vyhnat kolonizátory a podobně. Jsem zvědav, jestli si toho někdo z nespokojených občanů již všimnul,“ píše jeden z diskutujících na internetu.

Další, podepsaný jako Anton Selecký, se slovenštinou ptá, zda jde „zase“ o revoluci?

"Přečetl jsem si i poslechl ono revoluční video. Chci k tomu říct jen jedno: To, co Slováci skutečně chtějí,  odhalili v Košicích 22. září 2013 na Pochodu pro život. Byl jsem předtím velmi skeptický, protože jsem si myslel, že Slováci vyjdou do ulic jen na silvestrovskou zábavu anebo tehdy, když se probojujeme do bojů o medaili na MS v hokeji. Ale Slováci v Košicích překvapili. Přitom nevíme, kolik a kde se tomu megapochodu věnovala větší pozornost. Je mi tedy podivné, že se tady věnuje prostor nějakému neznámému hlasu na videu. Ale není to žádné překvapení - po neúspěšných volbách do parlamentu v roce 2012 se stavělo také ‚zpoza buku‘ na burcování do odporu v ulicích. Podobá se to působení Anonymous a proudů podobných společností, u kterých neuvidíte ani jednu tvář. Je nanejvýš smutné, že se necháme nachytat na ‚neznámé‘ hlasy, i když víme, že obsah toho, co říkají, je pravdivý. Jsme to ale my sami, co jsme si to způsobili po dobu těch 24 let. Ale nezapomeňte, že revoluční vlna vynese nahoru jen další a ještě horší diktátory. Možná o to právě jde,“ domnívá se diskutující muž.

Konečně se něco děje, pochvalují si některé hlasy

Jiný se ale raduje. „Konečně se začíná něco dít. Těch 20 procent darmošlapů ať si táhne třeba do Ruska, chybět tu nebudou. Tam si můžou zakládat nový feudalismus,“ napsal.

A podobné reakce jako se objevily krátce poté, co ParlamentníListy.cz zveřejnily článek o videu a výzvě, přicházejí i do e-mailů. I v Česku hodně revolučně smýšlejících lidí podobnou aktivitu vítá. Asi málokoho překvapí, že mezi nadšenci, dál výzvu šířící,  je mimo jiné například Slávek Popelka (Holešovská výzva) a další jména známá z minulosti různými pokusy o protesty proti vládě, potažmo současnému systému.

Připomeňme, oč ve výzvě prostřednictvím videa vlastně jde. Neznámý hlas tam promlouvá k vládnoucí elitě Slovenské republiky ze záznamu. Text, který přednáší, nazývá ‚Výzva svobodných občanů Slovenska‘. Vyčítá v ní politikům například to, že za dobu od revoluce rozkradli a rozprodali všechno, co Slováci léta pracně budovali společně s bratry Čechy.

Už nevíte, zač byste utráceli peníze, co jste si nakradli, zní jedna z výčitek

„Obsadili jste všechna místa svými straníky a začali jste nám hrát divadlo. Střídali jste se ve vládách a stále jste jen slibovali, že bude lépe, jen abychom si utahovali opasky, zatímco vy jste nevěděli, za co byste ještě utráceli peníze, které jste nakradli,“ čte hlas z videa.

Uvádí také to, že politické elity prý obsadily svými lidmi také soudy, prokuraturu a policii, aby se jim i v případě porušení platných zákonů vyhýbaly tresty. Vyčítáno jim je pak to, že se na pulty slovenských, stejně jako těch českých obchodů dostávají nekvalitní potraviny, ‚odpad, který by lidé v jiných zemích nekupovali‘.

„Z důchodců jste udělali žebráky, zničili jste naše zemědělství a stali jsme se potravinově závislou zemí. Zdravotnictví jste dostali na kolena a na jeho žalostnou úroveň doplácejí všichni občané. Za naše peníze jste ozdravili banky, abyste je pak nevýhodně prodali do zahraničí,“ vyjmenovává výčitky na hlavy politických elit hlas z videa.

Jste zodpovědní za genocidu národa

„My, občané Slovenska, vyzýváme vás, kteří jste rozkradli a rozprodali náš stát a jste tak zodpovědní za genocidu tohoto národa, kteří jste zodpovědní za to, že slušní lidé tohoto státu páchají sebevraždy v situacích, do kterých jste je dostali svou neschopností a nenasytností, kteří z nás děláte novodobé otroky: Odejděte a nic se vám nestane!“ zní další slova výzvy.

A pak pokračují tím, že pokud politická elita sama dobrovolně neodejde, ponese následky. Budou ji prý soudit lidé, které její vláda zbídačila, podle vlastního zdravého rozumu.

„Ukradli jste budoucnost nám, ale hlavně našim dětem a vnukům. Jste bezcitní a zkorumpovaní. My vás tady nepotřebujeme a nechceme. Začínáme revoluci proti tyranii,“ sděluje hlas z videa.

Už nechtějí trpět zaprodanost politiků

A dodává, že lidé zapojení do této revoluce prý budou trpěliví, poznávacím znamením má být viditelně nošená trikolora. Podle autorů výzvy bude jejich počet postupně narůstat. Občané Slovenska prý ukážou, že slovenský národ je tu a nehodlá dále trpět zaprodanost a nenažranost politiků.

Výzva je určená také médiím a novinářům, veřejnoprávnímu rozhlasu a televizi, vojákům i policii a všem, kteří jsou současným režimem zneužíváni. Svým obsahem tak velmi připomíná původní slova Holešovské výzvy, které se vloni na jaře podařilo v Česku vyzvat do ulic měst pár desítek tisíc lidí. V počátcích dokonce počítali její zastánci s tím, že se Češi a Slováci spolu ve svém protestu opět spojí, dokonce o svých záměrech informovali na veřejných vystoupeních v některých slovenských městech.

Během poměrně krátké doby však Holešovská výzva skončila a ztrácela na síle – především kvůli neshodám mezi jejími propagátory.

Do ulic vyšli Slováci už vloni – důvodem byla Gorila

V posledním období to není přitom poprvé, co se i na Slovensku lidé snaží sešikovat k nějakému odporu proti věcem, které odmítají. V živé paměti je záležitost, kterou nazvali novináři kauzou Gorila, jež zmítala slovenským děním i lidmi vloni na počátku roku. I tehdy se kvůli masovým protestům hledali určité souvislosti s tím, co se děje v Česku.

Jenže – i když to už tehdy měla být slovenská revoluce a další obdoba celosvětových protestů proti establishmentu, pouliční demonstrace proti kauze Gorila i na Slovensku rychle zeslábly. I přesto, že původně údajná korupce mezi finanční skupinou Penta a slovenskými politiky v únoru 2012 vytáhla do ulic tisíce lidí, účast pak pořád klesala a organizátoři protestů se mezi sebou rozhádali. Zdá se tedy, že podobnost s osudem Holešovské výzvy je skutečně v řadě bodů velká.

„Česká republika se nachází ve vrcholném stadiu mafiánského kapitalismu. Východisko nevidím. Na Slovensku vyšly proti zkorumpovaným politikům do ulic desetitisíce lidí. Víme toho snad u nás na politiky o tolik méně než Slováci?“ naznačil otázky, které nejen jemu tehdy vrtaly hlavou, spisovatel Michal Viewegh v loňském rozhovoru pro ParlamentníListy.cz. Dodal, že v Česku proto lidé místo rozhněvaných goril připomínají spíše ospalé pandy. Může být tato internetová výzva nějakým dalším impulsem? Vzhledem k anonymitě výzvy a toho, kdo za ní stojí, je to zřejmě málo pravděpodobné. Přesto – výsledek nejspolehlivěji ukáže čas.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

9:14 Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

Kazachstán je země, kam mnoho Čechů za rok nemíří. Přesto je zemí, která podobně jako ty, o kterých …