Český exsenátor drží hladovku za Tymošenkovou, poslankyně píší protestní dopis

03.05.2012 16:22

Bývalý senátor za ODS Vlastimil Sehnal zahájil v neděli hladovku za bývalou ukrajinskou premiérku Juliji Tymošenkovou. Chce, aby se o jejím věznění a ukrajinské justici v Česku více mluvilo a místní politici v záležitosti intervenovali. Bývalá vůdkyně ukrajinské opozice sama drží hladovku, a to 12 dní. Exsenátor se tak k ní připojil. Předsedkyně poslanecké sněmovny Miroslava Němcová z ODS dnes navíc vyzvala poslankyně parlamentních stran, aby se připojily svým podpisem k jejímu dopisu adresovanému předsedovi ukrajinského parlamentu.

Český exsenátor drží hladovku za Tymošenkovou, poslankyně píší protestní dopis
Foto: worldwide.com
Popisek: Bývalá ukrajinská premiérka Julia Tymošenková

Němcová v dopise žádá Volodymyra Lytvynova, aby se zasadil o dodržování lidských práv a humánního zacházení s expremiérkou Ukrajiny Julijí Tymošenkovou. „My jsme přesvědčeny, že se nejedná na Ukrajině v případě Julije Tymošenkové o hledání spravedlnosti, ale spíše se jedná o likvidaci politického protivníka, a tato situace nás velmi zneklidňuje,“ řekla Miroslava Němcová. 


„Zdá s nám, že ta ženská výzva právě v tomto případě na místě – když vidíme zprávy, jak se zachází s Julijí Tymošenkovou, jaké jsou pochybnosti o tom, zda je bita ve vězení, zda je trýzněna. Takže z našich úst to cítíme jako ženskou solidaritu,“ dodala. Dopis, který dnes Němcová posílá předsedovi ukrajinského parlamentu, dosud podepsalo 29 poslankyň, mezi nimi i místopředsedkyně klubu TOP 09 a Starostové Jitka Chalánková. 


My, ženy poslanecké sněmovny


„My jsme se k této výzvě připojily jako ženy poslanecké sněmovny, protože tak nějak soucítíme i z tohoto pohledu s paní Tymošenkovou. Já nezpochybňuji to, že třeba je potřeba nějaké vyšetření tam vést, do toho nevidím, ale to, co slyšíme a vidíme stran zacházení s paní Tymošenkovou, tak si myslím, že to už pro naši zemi zvykem není, a tak bychom rádi, aby i tam se dodržovalo jaké si kulturní, lidské a důstojné zacházení,“ řekla Jitka Chalánková. 


O tom má pochybnosti i většina mužské části sněmovny. „Já dnes bohužel nepochybuji o tom, že na Ukrajině se posilují rysy autoritativního režimu a opravdu dochází k tomu, že výkonná moc zasahuje do moci soudní. Takže já pokládám paní Tymošenkovou za vězně režimu,“ potvrdil Rádiu Česko místopředseda ČSSD a Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek. 

 


 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: ava

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

9:14 Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

Kazachstán je země, kam mnoho Čechů za rok nemíří. Přesto je zemí, která podobně jako ty, o kterých …