Financial Times píší: Fico slibuje věrnost Bruselu, k překvapení mnohých

18.04.2012 13:01

Staronový slovenský premiér Robert Fico tvrdí, že dny, kdy se o Slovensku mluvilo jako o problémovém dítěti eurozóny, jsou pryč. List Financial Times k tomu na svých internetových stránkách napsal, že Fico k překvapení mnohých slíbil věrnost Bruselu. „Přijde nám, že euro pro nás doposud znamenalo úspěch,“ řekl Fico deníku FT. Tvrdí, že bez EU by Slovensko v regionu nepřežilo. „Proto chceme být normálním partnerem v evropské politice,“ dodal Fico.

Financial Times píší:  Fico slibuje věrnost Bruselu, k překvapení mnohých
Foto: Hans Štembera
Popisek: Robert Fico

Slovensko se předloni odmítlo podílet na prvním záchranném úvěru pro Řecko, minulý rok se vládní koalice pod vedením Ivety Radičové nedokázala dohodnout na rozšíření záchranného fondu na pomoc zadluženým zemím eurozóny. Slovensko to udělalo jako poslední ze zemí, kde se platí eurem, až poté, co padla vláda. To se ale podle Fica nebude opakovat. „Chápeme, že jsme součástí klubu,“ řekl. FT přitom připomíná, že slovenský premiér se během svého prvního působení v čele vlády v letech 2006 až 2010 nevyhýbal protievropské rétorice s náznaky nacionalismu. Kritizoval vstup Slovenska do EU, měl výhrady k pomáhání Řekům. Nyní Fico tvrdí, že mu nevadilo přistoupení jako takové, ale za jakých podmínek se jeho země k EU přidala a v případě Řecka „brblal“ proto, že volby byly na dohled.


Fico to zřejmě myslí vážně


„Byl to typický, naštvaný východoevropský socialistický politik,“ řekl britskému listu o Ficovi člověk blízký slovenské vládě. „Nyní působí jako bruselský technokrat,“ tvrdí tento zdroj. Tomu, že Fico svá slova myslí vážně, může podle FT nasvědčovat to, že ministr financí z jeho nové vlády na první zahraniční cestu vyrazil do Bruselu. Tam ujišťoval představitele EU o tom, že Slovensko udělá vše pro to, aby snížilo deficit veřejných financí pod předepsanou tříprocentní hranici.


Fico nicméně říká, že nechce plnit všechny příkazy z Bruselu bez výhrad. Chce se připojit k politikům levého středu, kteří se obávají, že politika zaměřená výhradně na škrty zadusí hospodářský růst. Připomíná, že je sociální demokrat. „Bylo by naprosto v rozporu s našimi sliby a naším programem, kdybychom se v příštích měsících měli rozhodnout pro zvýšení spotřebních daní, DPH a daň z příjmu pro pracující lidi,“ ujistil Fico.


{relatedarticles title="Psali jsme:" tag="Fico" count="5"

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

reklama

autor: ava

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

9:14 Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

Kazachstán je země, kam mnoho Čechů za rok nemíří. Přesto je zemí, která podobně jako ty, o kterých …