Klaus není jen proti eurohujerům, chce rozbít EU, píší Němci

07.03.2012 11:33

Český prezident Václav Klaus chce rozbít Evropskou unii, jak napsal dnes německý deník Die Welt, jeden z pěti nejvýznamnějších na německém mediálním trhu. Odvolává se přitom na vyjádření Klausova blízkého spolupracovníka Jiřího Payna. Podle listu to dokládá například Klausova podpora vstupu Turecka do unie, kterou český prezident podle Die Welt lstivě sleduje zvětšení současných problémů v EU.

Klaus není jen proti eurohujerům, chce rozbít EU, píší Němci
Foto: Welt.de
Popisek: Internetová verze německého deníku Die Welt píše o prezidentu Klausovi

Konzervativní německý deník se zamýšlí nad budoucností Klause poté, co prezident za rok Pražský hrad opustí. „A ta by měla být především jedno: antievropská,“ píše list a připomíná nedávnou slovní přestřelku mezi prezidentem a pražskou odbočkou Nadace Konrada Adenauera ohledně odvolání účasti Klausova bývalého poradce a rovněž eurokritika Petra Macha na konferenci sponzorované německou nadací. Přitom mimochodem vyšlo najevo, že Klaus nevlastní prestižní vyznamenání této nadace, ale jen jeho lokální, českou verzi.

Payne míní, že Klaus se vydá na misi rozbít EU

Podle Payna se český prezident sice nikdy veřejně nevyslovil pro odchod Česka z EU, vnitřně je to prý ale pro Klause „příliš malý cíl“. „Myslím, že chce Evropskou unii rozbít,“ cituje Die Welt Payna, který svá slova podle deníku myslí naprosto vážně. „V každém státě EU existují skupiny evropských skeptiků. Ty v současné krizi přerůstají v proud. Klaus bude cestovat po Evropě a starat se o to, aby tento proud ještě sílil,“ uvedl podle Die Welt Payne.

Turecko by mohlo EU podle Klause rozložit


„Mezitím Klaus zasahuje jinak,“ poznamenává k tomu německý deník. „Přimlouvá se například za to, aby bylo konečně do EU přijato Turecko. Ne však proto, aby udělal něco dobrého pro Turecko. Ne, Klaus chce jednoduše zvětšit problémy, které unie už nyní má,“ soudí Die Welt, podle něhož by Češi tuto taktiku nazvali „podtunelování“.


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ava

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

9:14 Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

Kazachstán je země, kam mnoho Čechů za rok nemíří. Přesto je zemí, která podobně jako ty, o kterých …