Obama překvapil. Prý je ochotný smířit se s íránským jaderným programem

07.04.2012 11:05

Pokud Teherán prokáže, že nebuduje nukleární zbraň, Američané přestanou mít výhrady vůči iránského jadernému programu. Takový vzkaz poslal podle deníku Washington Post do Íránu americký prezident Barack Obama. Využil k tomu tureckého premiéra Recepa Tajjipa Ergogana, se kterým nedávno jednal na jaderném summitu v Soulu. Adresátem vzkazu amerického prezidenta byl íránský vůdce ajatolláh Alí Chámeneí, se kterým turecký premiér Erdogan později vedl rozhovory v Teheránu. Duchovní nedávno veřejně zopakoval, že Írán neusiluje o jadernou zbraň a nikdy ji prý ani sestrojovat nebude.

Obama překvapil. Prý je ochotný smířit se s íránským jaderným programem
Foto: Fanpop
Popisek: Americký prezident Barack Obama

Pokud se to podle Obamy podaří podpořit zárukami, přestane mít Washington námitky k civilnímu využití jádra. Podle Washington Postu Obama výslovně nezmínil obohacování uranu. Íránci tuto technologii ve velkém rozjíždějí s argumentem, že slouží výhradně civilním účelům. Američané ale dosud tvrdí, že jde o součást zbrojení, a spolu s Izraelem kvůli tomu nevylučují ani vojenské napadení Íránu. 


Změna postoje?


Ještě na samém konci března se psalo, že Spojené státy naopak  přitvrdí svůj tlak na Írán. Podle amerického prezidenta Baracka Obamy je na světových trzích dost ropy na to, aby si země poradily i bez ropy dovážené z Íránu. Jejím bojkotem by tak mělo mezinárodní společenství donutit Teherán k ukončení jaderného programu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ava

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

9:14 Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

Kazachstán je země, kam mnoho Čechů za rok nemíří. Přesto je zemí, která podobně jako ty, o kterých …