Past na premiéra: Fico byl možná vlákán do Gorily šéfem komunistické StB

15.03.2012 11:40

Verzi o záměrném vylákaní šéfa Smeru a budoucího slovenského premiéra Roberta Fica do konspiračního bytu z kauzy Gorila zveřejnil novinář Tom Nicholson, který celou kauzu Gorila vypustil na internet a tím i mezi slovenskou veřejnost, v relaci Hyde park na ČT 24. Schůzku mezi Ficem a Jaroslavem Haščákem mohla Penta zinscenovat poté, co se dozvěděla, že byt je napíchnutý a odposlouchávaný. Informaci přinesl server Sme.sk.

Past na premiéra: Fico byl možná vlákán do Gorily šéfem komunistické StB
Foto: Gazprom.com
Popisek: Slovenský premiér Robert Fico

Nicholson tvrdí, že vychází z informací od premiérky Ivety Radičové, s níž prý hovořil před dvěma týdny. Úřad vlády na otázky neodpověděl… Speciální taktiku prý Penta zvolila, když v únoru roku 206 zjistila, že její byt odposlouchává slovenská tajná služba SIS. Návštěvy politiků sice pokračovaly, ale byly zinscenované, aby posléze mohlo být celé odposlouchávání označeno za nevěrohodné. Podle Nicholsona s tímto nápadem přišel  poslední náčelník StB Alojz Lorenc, který tehdy pro Pentu pracoval. A vylákaní Fica mohlo byť součástí plánu.


„Jeho prítomnosť v byte možno chápať aj ako snahu dostať ho do situácie, aby bol vydierateľný. To však neznamená, že sa sám nerozhodol. On tam nebol unesený,“ sdělil Nicholson. Penta to považuje za fikci. „Ťažko sa reaguje na tvrdenia, ktoré patria skôr do kategórie špionážnych románov než serióznej žurnalistky,“ řekl mluvčí  Martin Danko.


Toto jsou Ficovy nové, překvapivé skutečnosti?


Smer verzi Nicholsona přímo neodmítá. „Tieto vyjadrenia definitívne potvrdzujú, že kauza Gorila bola kauzou druhej Dzurindovej vlády, s ktorou strana Smer nemala nič spoločné,“ míní mluvčí strany Erik Tomáš.


Premiérka Radičová pro server SME začátkem února řekla o spisu Gorila, že jeho velká část je „čistá beletria a spravodajská hra“. Fico v pondělí prohlásil, že možná brzy vyjdou najevo „nové, veľmi prekvapivé skutočnosti“. Ministr vnitra Daniel Lipšic (KDH) v lednu oznámil, že Gorila bola „legitímna akcia SIS“. Vyšetřování stále pokračuje…

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ava

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

9:14 Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

Kazachstán je země, kam mnoho Čechů za rok nemíří. Přesto je zemí, která podobně jako ty, o kterých …