Piráti vítězí, po Německu a Slovensku teď smlouvu ACTA odmítlo i Polsko

18.02.2012 11:22

Polsko definitivně odmítlo dohodu ACTA, která se týká boje s internetovým pirátstvím. Varšava nejdříve po pouličních protestech ratifikaci smlouvy pozastavila, teď ji zcela smetla ze stolu. Polsko už nebude analyzovat smlouvu ACTA a nebude ji také ratifikovat. Premiér Donald Tusk zásadně změnil názor. „Neměl jsem pravdu, argumenty proti ACTA mě přesvědčily," uznal polský předseda vlády.

Piráti vítězí, po Německu a Slovensku teď smlouvu ACTA odmítlo i Polsko
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Staroměstském náměstí se protestovalo proti smlouvě ACTA

"Nikdo není rád, když musí změnit názor, ale hříchem je zůstávat v omylu a nezměnit svůj postoj, když jsou k tomu jasné důvody," přiznal velmi sebekriticky Tusk. Dodal, že se mezinárodní smlouva proti padělatelství podle něj nehodí do 21. století. 


Tusk navrhl šéfům politických stran, které jsou v Evropském parlamentu členem lidovecké frakce, aby dohodu ACTA odmítli v podobě vyjednané Evropskou komisí. Polský premiér věří, že podobně jako Polsko se zachovají i jiné evropské země, které ratifikaci smlouvy ACTA zatím jen pozastavily. 


Německo prozatím ACTA nepodepíše


Po celé Evropě se demonstrovalo proti mezinárodní dohodě ACTA na ochranu intelektuálního vlastnictví. Ratifikaci této dohody pozastavilo i Německo. Spolková ministryně spravedlnosti Leutheusser-Schnarrenbergerová pozastavila ratifikaci s tím, že potřebuje více času na její projednání. 


To přivítala například strana Zelených, ale také Pirátská strana, která na podzim poprvé usedla do berlínského parlamentu. Kritici této dohody poukazují na omezování svobody a cenzuru internetu. Podle Svazu německého průmyslu naopak spolková vláda vysílá směrem do Bruselu katastrofální signál. 


ACTA už odmítá i Slovensko


Po Česku a Polsku pozastavilo schvalování protipirátské dohody ACTA i Slovensko. Slovenská vláda chce obsah kontroverzní smlouvy prodiskutovat nejdřív s veřejností. Slovensko na rozdíl od 22 evropských zemí dohodu ACTA zatím nepodepsalo. Ministr hospodářství Juraj Miškov ale počátkem února oficiálně poslal kontroverzní dokument na vedlejší kolej. 


Ministrovi vadí, že smlouva by kvůli nejasnému textu mohla nakonec zavinit i omezení osobní svobody občanů. ACTA má mimo jiné bránit šíření nelegálních kopií hudebních či filmových děl a výrobků opatřených copyrightem, kritici ale varují, že umožní cenzuru internetu nebo šikanózní kontroly na hranicích. 


Proti dohodě ACTA se na Slovensku postavila i nejsilnější opoziční strana SMER. Její šéf Robert Fico prohlásil, že smlouvu v její současné podobě nepodpoří. Ministr hospodářství chce o dokumentu debatovat s veřejností. Jestli Slovensko dohodu přijme nebo ne, má být jasné do voleb 10. března. 


Protestovalo se i v Česku


Tisíce Evropanů demonstrovaly proti mezinárodní protipirátské dohodě ACTA. V České republice se k protestům připojilo v několika městech téměř tři tisíce lidí. Nejvíc demonstrujících se sešlo v centru Prahy. Požadovali zastavení ratifikace obchodní smlouvy proti padělatelství, která podle nich může omezit svobodu internetu. Pražského průvodu, který organizovala Česká pirátská strana, se účastnily asi dva tisíce lidí. S sebou si vzali barevné masky, pirátské vlajky a desítky transparentů s nápisy jako ACTA smrdí, ACTA škodí vám i lidem ve vašem okolí nebo ACTA = kyberfašismus.  


Předseda České pirátské strany Ivan Bartoš chce vládě navrhnout mimo jiné přijetí ústavního zákona garantujícího svobodný internet v Česku. „Premiér Nečas řekl, že pozastavil ratifikaci, jako co to je? Že se o ní teď nebude chvilku jednat? Jako neprobíhá legislativní proces? Lidi si musí uvědomit, že teď se neusnulo. Ta smlouva tady furt je. Ale my potřebujeme, aby jsme od té smlouvy fakt odstoupili a to je naším cílem,“ vysvětlil. Další protesty zatím odpůrci dohody v plánu nemají. Zaleží podle nich na dalším postoji politiků k dohodě ACTA. 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ava

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

9:14 Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

Kazachstán je země, kam mnoho Čechů za rok nemíří. Přesto je zemí, která podobně jako ty, o kterých …