Policejní skandál: Na mol opilí Romové na Slovensku zmlátili tyčemi i ženy

06.01.2012 9:32

K šokujícímu incidentu došlo v noci na Nový rok ve slovenských Zlatých Moravcích. Celý případ se ovšem medializoval až o několik dnů později, kdy si tamní primátor otevřeným dopisem postěžoval ministrovi vnitra na liknavý postup policistů. Ti podle svědků pouze přihlíželi, jak Romové devastují majetek a bijí lidi.

Policejní skandál: Na mol opilí Romové na Slovensku zmlátili tyčemi i ženy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pochod proti Romům

Jako v akčním sci-fi filmu si podle dosavadních výpovědí připadaly desítky těch, kteří ve Zlatých Moravcích slavili příchod Nového roku. Podle svědectví, která již druhý den vyplouvají na povrch, totiž skupina opilých a těžce ozbrojených Romů napadla místní obyvatele boxery a tyčemi.

Největší poprask na Slovensku ovšem způsobil fakt, že celou rvačku pozorovala čtyři policejní auta. Podle svědků se muži v uniformě báli zasáhnout. Celou událost již řeší ministr vnitra Daniel Lipšic.

Anketa

Bojíte se Romů?

81%
19%
hlasovalo: 979 lidí
"Všetko prebiehalo bez problémov až do chvíle, keď podnapití príslušníci tejto takzvanej marginalizovanej skupiny začali údajne obťažovať okoloidúcich občanov. Od plesajúcich sa oddelila väčšia skupina Rómov, ktorí zhodou okolností mali pri sebe rôzne železné tyče, boxery a iné veci, ktoré by sa určite dali radiť k útočným zbraniam. Vzniknutá potýčka údajne prerástla do fyzického násilia, údajne bili okoloidúcich ľudí vrátane dievčat,“ uvedl v otevřeném dopise ministrovi vnitra primátor Zlatých Moravců.

Jeho slova navíc o několik hodin později na sociální síti Facebook potvrdili přímí aktéři.

Jako přes kopírák

"Nič netušiac si tak stojíte pred klubom a za pár minút už ležíte na zemi zaliaty krvou a pekne do vás kopú a tlčú vás hlava-nehlava. Nejakí kamaráti pozašívaní, nejaká zlomená lícna kosť, nejaké rebrá, otras mozgu,“ uvedl na Facebooku mladý Štefan. Výzbroj Romů popsal jako "drsnou". Podle něj měli boxery, tyče, obušky a palice.

O to větší šok zažili všichni zúčastnění ve chvíli, kdy na místo dorazili policejní hlídky. "Kompetentní príslušníci policajného zboru so strachom v očiach pozorovali rozzúrený dav Rómov," zuří primátor.

Ministr vnitra Lipšic po medializaci celého případu vystoupil s prohlášením, že chování příslušníků sboru prošetří tamní inspekce. "Policajti v poriadkovej polícii sa nesmú báť fyzických stretov s útočníkmi. Musia tiež vedieť rozlišovať medzi napadnutými a útočníkmi. Ak to nevedia, nemajú čo robiť v polícii," konstatoval Lipšic, který na sebe před několika dny upozornil taktéž záměrem pokutovat lidi, kteří nadávají politikům.

Lipšic zároveň řekl, že policisté musí být připravení, neboť nelze ke každé rvačce posílat těžkooděnce.
 
Slovenský incident tak kopíruje několik případů z Česka, kdy skupiny Romů přepadávali a loupili například v Novém Bydžově anebo ve Šluknovském výběžku. Ačkoli se do celé věci zapojil jak premiér, tak vláda, místní starostové si stále stěžují na nekoncepční řešení. ParlamentníListy.cz se tématem dlouhodobě zabývají ZDE anebo ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

9:14 Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

Kazachstán je země, kam mnoho Čechů za rok nemíří. Přesto je zemí, která podobně jako ty, o kterých …