Protesty Gorila: Teď se láme chleba, rozhodne příští týden

02.03.2012 15:01

Měla to být slovenská revoluce, další obdoba celosvětových protestů proti establishmentu, jenomže pouliční demonstrace proti kauze Gorila na Slovensku rychle zeslábly. Údajná korupce mezi finanční skupinou Penta a slovenskými politiky sice v únoru vytáhla do ulic tisíce lidí, účast ale pořád klesala a organizátoři protestů se mezi sebou rozhádali. Dnes se ve slovenských městech uskuteční další protesty a příští týden se definitivně rozhodne, kdo na Slovensku vyhrál. Jestli ulice, nebo Gorila.

Protesty Gorila: Teď se láme chleba, rozhodne příští týden
Foto: Facebook
Popisek: Plakát skupiny Kauza Gorila na Facebooku

Na druhém protestu proti kauze Gorila se v centru Bratislavy sešlo zřejmě nejvíc naštvaných lidí od listopadu 1989 a vypadalo to, že se Slovensko po mnoha letech spánku probudilo. Jenže od té doby účast na demonstracích vytrvale slábne. Organizátoři přesto neztrácejí optimismus. „Já si myslím, že už teď jsou ty protesty úspěšné právě kvůli tomu, že jsme vzbudili obrovský zájem veřejnosti. Diskutuje se o tom, proběhla otevřená beseda u veřejnoprávní televize,“ říká jeden z organizátorů protestů Peter Pčolinský. 


Zpravodaj Českého rozhlasu Vojtěch Berger o protestech v kauze Gorila poznamenal: Pčolinský a jeho kolegové se dali dohromady přes sociální síť Facebook. Prý se předtím vůbec neznali. Pocházejí z celého Slovenska, a to jediné, co je spojilo, byl odpor ke zkorumpovaným politikům. „Určitě se dokážeme shodnout v základních věcech. Teď jde jen o to, abychom se dohodli na cestě, jak k tomu dospět,“ tvrdí Lucia Gallová, která je jednou z dalších tváří protestů proti Gorile. 


Politická naivita organizátorů?


Řada lidí ji považuje za naivní mladou slečnu, která v médiích proslula hlavně návrhem, aby se příští slovenská Ústava psala po internetu za účasti veřejnosti nebo aby se o vrcholných politických funkcích rozhodovalo losem. Lucia Gallová by také chtěla, aby se předčasné parlamentní volby přesunuly na podzim, aby se kauza Gorila stihla vyšetřit.„Já si myslím, že už za poslední měsíc, kdy organizujeme protesty, se něco změnilo, takže během těch několika měsíců je určitě možné o mnoho víc věcí,“ vysvětluje Lucia Gallová. 


Chystá se celoslovenský protest 


Hlavně kvůli nereálným požadavkům se z organizačního týmu odštěpila jiná skupina, která chce dělat protesty jinak a po svém. Rozkol organizátorů ještě víc odrazuje demonstranty.  Organizátoři to ale ještě nevzdávají a na příští pátek, chystají největší, celoslovenský protest. Mobilizace je víc než žádoucí. Hned další den, 10. března, totiž budou předčasné volby, a podle průzkumů je možné, že k urnám přijde jen polovina voličů. 


Finanční sbírka pro Toma Nicholsona 


Slováci uspořádali finanční sbírku pro novináře Toma Nicholsona, který odkryl korupční kauzu Gorila. Původem Kanaďan, který už dvacet let žije na Slovensku, je momentálně na volné noze a nemá stálý příjem. Hrozí mu přitom žaloba od finanční skupiny Penta, která měla podle dokumentů Gorila uplácet slovenské politiky. Neziskové organizace chtějí, aby celou kauzu dál sledoval. 


Tom Nicholson se stal v uplynulých týdnech hrdinou slovenské ulice. Vystupoval na pouličních protestech a poskytl nesčetně rozhovorů o kauze Gorila. O případu chtěl také vydat knihu, to mu ale po námitkách finanční skupiny Penta zakázal soud. 


Poslali mu zatím 5 tisíc eur


Nezisková organizace Aliance Fair Play pomohla zorganizovat pro Nicholsona finanční sbírku. Lidé mu zatím poslali asi pět tisíc eur. Část peněz bude sloužit jako jeho měsíční plat a část jako služební výdaje. Mezitím bude Nicholson dál pracovat na případu Gorila, mimo jiné chce o kauze psát jednou týdně příspěvek na blogu. 


Na vydání knihy už Nicholson dostal i několik nabídek z Česka, odmítl ale s tím, že nechce obcházet rozsudek slovenského soudu. 

 

 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ava

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

9:14 Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

Kazachstán je země, kam mnoho Čechů za rok nemíří. Přesto je zemí, která podobně jako ty, o kterých …