Ruská policie propustila zatčené z nedělních protestů proti Putinovi, ty budou pokračovat

06.03.2012 16:06

Ruská policie propustila opoziční lídry zadržené po velké nedělní protestní demonstraci v Moskvě. Bezpečnostní složky pozatýkaly v hlavním městě a Petrohradu více než 500 lidí. Policie propustila zadržené opoziční lídry Alxeje Navalného, Ilju Jašina a Sergeje Udalcova. Ti obvinili speciální jednotky z neodůvodněného použití síly proti lidem, kteří zůstali po skončení akce stát na náměstí.

Ruská policie propustila zatčené z nedělních protestů proti Putinovi, ty budou pokračovat
Foto: worldWide.ru
Popisek: Protiputinovské demonstrace v Rusku

Opozice odmítá výsledky nedělních voleb, ve kterých podle volební komise zvítězil Vladimir Putin. Domácí i zahraniční pozorovatelé poukazují na manipulace a podezření z volebních podvodů. Ruské úřady ale rozsáhlejší narušení odmítají.  Komentátor ČRo 6 Libor Dvořák, který sleduje situaci přímo v Moskvě, se domnívá, že podvody mohly Putinovi přidat třeba pět nebo šest procent hlasů. „To znamená, že při 63 procentech, by to bylo 58 procent. Takže by stejně zvítězil výrazně,“ řekl Dvořák. 


Argumenty to ale opozici prý nebere. Oponenti režimu teď navíc zřejmě mají lepší výchozí pozici než při parlamentních volbách a vybudovali si dobrý základ pro dlouhodobé formování politické síly. „Režie i dramaturgie hlavních celostátních kanálů se rozhodla, že bude více méně objektivně informovat o tom, co se ve společnosti v souvislosti s volbami děje. To je docela sympatické. Ale na druhou stranu, přestože včera policie slibovala, že by zasáhla až dvě hodiny po skončení oficiální demonstrace, zasáhla už po hodině a zasáhla dost tvrdě,“ poznamenal Dvořák. 

Poklidné masové protesty


Další strategií ruské opozice budou podle jednoho z organizátorů akcí, poslance strany Spravedlivé Rusko, Ilji Ponomarjova, poklidné masové protesty. Opozice je rozhodnuta domáhat se pouličními akcemi splnění svých požadavků - vypsání nových voleb a zavedení politických reforem. Příští velký mítink se má odehrát nadcházející sobotu. 


Na 20 tisíc lidí žádalo na moskevském Puškinově náměstí odchod Vladimira Putina od moci, zrušení prezidentských i parlamentních voleb a zavedení politických reforem. Ze scény promluvili aktivisté, opoziční lídři včetně Grigorije Javlinského, kterého úřady odmítly vpustit do boje o křeslo prezidenta, i podnikatel a bývalý prezidentský kandidát Michajl Prochorov. 


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ava

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

9:14 Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

Kazachstán je země, kam mnoho Čechů za rok nemíří. Přesto je zemí, která podobně jako ty, o kterých …