Rusko soudí gaye, údajné extremisty, i feministky. Ty chce rovnou zavřít

15.03.2012 11:01

Být "jiný" není v Rusku jednoduché, je to přímo život ohrožující. Soud v jihoruském městě Krasnodaru označil homosexuální komunitu Pride house působící v černomořském letovisku Soči za extremistickou organizaci. Gayové podle soudu ohrožují ruskou suverenitu a územní celistvost, protože se nepodílejí na zvyšování počtu obyvatelstva Ruské federace. Před soudem také brzy stanou členky ruské hudební skupiny Pussy Riot za to, že vystoupily v největším moskevském ortodoxním chrámu Krista Spasitele se svou „punkovou modlitbu“ proti Vladimiru Putinovi. Hrozí jim až sedmiletý kriminál.

Rusko soudí gaye, údajné extremisty, i feministky. Ty chce rovnou zavřít
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Výrok soudu následoval po rozhodnutí ruského ministerstva spravedlnosti, které odmítlo spolek gayů zregistrovat. Bez registrace je jeho činnost protiprávní. V odůvodnění rozsudku krasnodarského soudu se uvádí, že cíle hnutí "jsou v rozporu se základy veřejné mravnosti, se státní ochranou rodin, mateřství a dětí". Aktivity komunity mohou být prý hodnoceny jako propaganda netradiční sexuální orientace a vyvolávat nepokoje. Soudci obvinili homosexuály ze Soči ze snahy "podkopat svrchovanost a územní celistvost Ruské federace cestou snížení počtu jejího obyvatelstva".


Organizace Pride house podle ruských médií chtěla být aktivní hlavně během zimních olympijských her, které se v Soči uskuteční v roce 2014. Během olympiády chtěli členové gay komunity v Soči otevřít Dům hrdosti (Pride house), který měl být místem setkávání homosexuálních, bisexuálních a transsexuálních sportovců. Obdobná instituce fungovala údajně i během olympijských her ve Vancouveru v roce 2010.


Aktivistkám hrozí  7 let vězení


Až sedm let vězení hrozí členkám ruské hudební skupiny Pussy Riot za to, že vystoupily v největším moskevském ortodoxním chrámu Krista Spasitele se svou „punkovou modlitbu“ proti Vladimiru Putinovi. Policisté dvě mladé ženy zatkli a obvinili je z výtržnictví. Dívky v performanci v kostele vyzývaly Bohorodičku, aby vyhnala Putina. Vzbudily tím nesouhlas úřadů i ortodoxní církve. Vyšetřovatelé dvě členky skupiny zadrželi den před volbou Vladimira Putina prezidentem a obvinili je z výtržnictví, za které jim v Rusku hrozí až 7 let vězení. 


Putinův mluvčí Dmitrij Peskov označil vystoupení feministické hudební skupiny za nechutné. Podobně se vyjádřili i představitelé ortodoxní církve – mluvčí Vsevolod Čaplin se vyslovil pro přísný trest pro dívky, i když naznačil, že vězení by považoval za příliš tvrdou odpověď. Část věřících takový postoj odmítla. Patriarchovi ruské ortodoxní církve Kirillovi napsali dopis, ve kterém žádají, aby ukázal milosrdenství a slitování. 


Ruská veřejnost na případ reagovala rozpolceně, málokdo si ale myslí, že by dívky měly dostat 7 let vězení. Řada lidí je ale opravdu pobouřena, protože považuje vystoupení v největším chrámu za znevažující a znesvěcující. Jiní naopak viní úřady ze snahy umlčet kritiky a z návratu k sovětským praktikám. Žádost, aby úřady propustily dívky na svobodu, zazněla i během další opoziční demonstrace minulou sobotu. 


První performance skupiny Pussy Riot se objevily loni v říjnu a šlo o přímou reakci na situaci v zemi a narůstající nespokojenost, jejíž součástí je i podobný „gerilový aktivismus“ proti Vladimiru Putinovi.  Členky skupiny zůstávají v přísné anonymitě, všechny performance předvedly v barevných maskách. Uvedly také, že se na každé představení mění složení skupiny. Inspirací prý pro ně bylo americké hnutí Riot Girl z počátku 90. let. 


 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ava

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

9:14 Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

Kazachstán je země, kam mnoho Čechů za rok nemíří. Přesto je zemí, která podobně jako ty, o kterých …