Rusko soudí gaye, údajné extremisty, i feministky. Ty chce rovnou zavřít

15.03.2012 11:01 | Zprávy

Být "jiný" není v Rusku jednoduché, je to přímo život ohrožující. Soud v jihoruském městě Krasnodaru označil homosexuální komunitu Pride house působící v černomořském letovisku Soči za extremistickou organizaci. Gayové podle soudu ohrožují ruskou suverenitu a územní celistvost, protože se nepodílejí na zvyšování počtu obyvatelstva Ruské federace. Před soudem také brzy stanou členky ruské hudební skupiny Pussy Riot za to, že vystoupily v největším moskevském ortodoxním chrámu Krista Spasitele se svou „punkovou modlitbu“ proti Vladimiru Putinovi. Hrozí jim až sedmiletý kriminál.

Rusko soudí gaye, údajné extremisty, i feministky. Ty chce rovnou zavřít
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Výrok soudu následoval po rozhodnutí ruského ministerstva spravedlnosti, které odmítlo spolek gayů zregistrovat. Bez registrace je jeho činnost protiprávní. V odůvodnění rozsudku krasnodarského soudu se uvádí, že cíle hnutí "jsou v rozporu se základy veřejné mravnosti, se státní ochranou rodin, mateřství a dětí". Aktivity komunity mohou být prý hodnoceny jako propaganda netradiční sexuální orientace a vyvolávat nepokoje. Soudci obvinili homosexuály ze Soči ze snahy "podkopat svrchovanost a územní celistvost Ruské federace cestou snížení počtu jejího obyvatelstva".


Organizace Pride house podle ruských médií chtěla být aktivní hlavně během zimních olympijských her, které se v Soči uskuteční v roce 2014. Během olympiády chtěli členové gay komunity v Soči otevřít Dům hrdosti (Pride house), který měl být místem setkávání homosexuálních, bisexuálních a transsexuálních sportovců. Obdobná instituce fungovala údajně i během olympijských her ve Vancouveru v roce 2010.


Aktivistkám hrozí  7 let vězení


Až sedm let vězení hrozí členkám ruské hudební skupiny Pussy Riot za to, že vystoupily v největším moskevském ortodoxním chrámu Krista Spasitele se svou „punkovou modlitbu“ proti Vladimiru Putinovi. Policisté dvě mladé ženy zatkli a obvinili je z výtržnictví. Dívky v performanci v kostele vyzývaly Bohorodičku, aby vyhnala Putina. Vzbudily tím nesouhlas úřadů i ortodoxní církve. Vyšetřovatelé dvě členky skupiny zadrželi den před volbou Vladimira Putina prezidentem a obvinili je z výtržnictví, za které jim v Rusku hrozí až 7 let vězení. 


Putinův mluvčí Dmitrij Peskov označil vystoupení feministické hudební skupiny za nechutné. Podobně se vyjádřili i představitelé ortodoxní církve – mluvčí Vsevolod Čaplin se vyslovil pro přísný trest pro dívky, i když naznačil, že vězení by považoval za příliš tvrdou odpověď. Část věřících takový postoj odmítla. Patriarchovi ruské ortodoxní církve Kirillovi napsali dopis, ve kterém žádají, aby ukázal milosrdenství a slitování. 


Ruská veřejnost na případ reagovala rozpolceně, málokdo si ale myslí, že by dívky měly dostat 7 let vězení. Řada lidí je ale opravdu pobouřena, protože považuje vystoupení v největším chrámu za znevažující a znesvěcující. Jiní naopak viní úřady ze snahy umlčet kritiky a z návratu k sovětským praktikám. Žádost, aby úřady propustily dívky na svobodu, zazněla i během další opoziční demonstrace minulou sobotu. 


První performance skupiny Pussy Riot se objevily loni v říjnu a šlo o přímou reakci na situaci v zemi a narůstající nespokojenost, jejíž součástí je i podobný „gerilový aktivismus“ proti Vladimiru Putinovi.  Členky skupiny zůstávají v přísné anonymitě, všechny performance předvedly v barevných maskách. Uvedly také, že se na každé představení mění složení skupiny. Inspirací prý pro ně bylo americké hnutí Riot Girl z počátku 90. let. 


 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ava

Tomio Okamura byl položen dotaz

Co je podle vás příčinou vašeho neúspěchu?

Podle mě to souvisí i s tím, že se jste chytli papalášské manýry. Už jsem to třeba psala panu Fialovi, když tvrdil, jak je neetické někomu odebrat náhrady, když nepracuje a co myslíte, odpověděl mi alespoň? Ne. Vám už také většina z nás nestojí ani za odpověď. Dřív jste byli mnohem otevřenější. Naví...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

9:14 Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

Kazachstán je země, kam mnoho Čechů za rok nemíří. Přesto je zemí, která podobně jako ty, o kterých …