Slovenské volby 2012: Jak to tak vypadá, Ficův SMER bude vládnout sám

11.03.2012 10:22

Ve slovenském parlamentu bude mít poprvé v novodobé historii většinu jediná politická strana. Včerejší volby suverénně vyhrál dosud opoziční SMER – sociální demokracie vedená Robertem Ficem. Po sečtení 90 procent hlasů má tolik poslaneckých křesel, že to stačí na sestavení jednobarevné vlády. Ficův SMER vyhrál výrazněji, než ukazovaly předvolební průzkumy. Překvapila také nečekaně vysoká, téměř šedesátiprocentní volební účast.

Slovenské volby 2012: Jak to tak vypadá, Ficův SMER bude vládnout sám
Foto: Hans Štembera
Popisek: Robert Fico

Expremiér avizoval, že by si přál koaliční vládu, nakonec mu ale možná nezbude nic jiného, než vládnout sám. Ostatní strany totiž již dříve oznámily, že v takovém případě nebudou chtít být pouze do počtu.  „Jestliže jsme získali takový výsledek a jestliže nás ostatní politické strany odmítnou, protože nejdřív musíme vyslechnout, co ty strany říkají, jestli je někdo připravený nebo ne, a my tu nabídku dáváme, potom není důvod nic protahovat. S plnou mírou převezmeme výsledek, který jsme získali, abychom přetavili do sestavení vlády, do programového prohlášení, do hlasování o důvěře a do toho, aby tento stát normálně fungoval,“ prohlásil na tiskové konferenci k průběžným výsledkům. 


Fico: Potřebujeme stabilitu


O povolebním vývoji na Slovensku hovořil v Ranním Radiožurnálu bratislavský zpravodaj ČRo Vojtěch Berger. Robert Fico chce přesto zítra pozvat všechny nové parlamentní strany ke kulatému stolu. Pokud opravdu partnera nenajde, slíbil, že se bude chovat k opozici férově:  „Přestože jsme získali nadpoloviční většinu mandátů, nechceme přijímat rozhodnutí autoritativně a mocensky jen proto, že je většina. Byl bych velmi rád, kdyby na přípravě programového prohlášení vlády participovali sociální partneři, zaměstnavatelé, zaměstnanci, ale i další. Protože společenská dohoda na nejvýznamnějších opatřeních je to, co dnes Slovensko potřebuje. Slovensko potřebuje klid a stabilitu.“ 


Dzurinda se chystá do opozice


Pravicová SDKÚ má v otázce účasti ve vládě jasno: „Pohovořit ano, ale SDKÚ do vlády se SMERem nepůjde. Ne sondážní rozhovory, ale rozhovory o vztazích mezi budoucí vládou, opozicí. Nevím, jako představu bude mít pan Fico, ale naše pozice z pohledu vládní sestavy je jasná,“ řekl Českému rozhlasu její předseda Mikuláš Dzurinda. 


V parlamentu jen 6 stran


Nakonec překvapila relativně vysoká účast voličů, která měla pomoct novým stranám kritizujícím korupční kauzu Gorila a klientelismus ve slovenské politice. Z nováčků se ale do parlamentu dostali jen Obyčejní lidé Igora Matoviče, který se proslavil neformálním vystupováním a konfrontačním politickým stylem. Matovič se svojí novou stranou obsadil dokonce dělené druhé a třetí místo. V novém slovenském parlamentu tak bude celkem šest politických stran. Kromě SMERu ještě křesťanští demokraté, Obyčejní lidé, Most Híd, liberální Svoboda a Solidarita a konečně SDKÚ Mikuláše Dzurindy. Neuspělo naopak kontroverzní hnutí 99 procent, které těsně před volbami čelilo podezření, že falšovalo podpisy nutné pro svou vlastní registraci. 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ava

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

9:14 Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

Kazachstán je země, kam mnoho Čechů za rok nemíří. Přesto je zemí, která podobně jako ty, o kterých …