„Roušky. Rozestupy. Chraňte se!" nabádali v Hradci Králové obyčejné lidi. Teď se podívejte, jak to vypadalo, když dorazili bossové ODS a ČSSD

16.02.2021 4:37

Koronavirová situace je v Královéhradeckém kraji na hranici extrému, shodli se zástupci tamních nemocnic v čele s ředitelem té hradecké. ParlamentníListy.cz se proto podívaly, jak k tomuto stavu mohlo dojít. Jistou nápovědou byl Cheb, kde jsme v posledních několika dnech poukázali nejen na hromadné akce, ale také na společenskou událost desítek lidí v čele s primátorem Jalovcem (VPM), kdy drtivá většina účastníků neměla ochranné pomůcky, roušky, a ani nedodržovala nutné rozestupy.

„Roušky. Rozestupy. Chraňte se!" nabádali v Hradci Králové obyčejné lidi. Teď se podívejte, jak to vypadalo, když dorazili bossové ODS a ČSSD
Foto: FB/kralovehradeckykr/
Popisek: Bývalý hejtman ČSSD Štěpán, bývalý europoslanec Vlasák z ODS, říjen 2020

Anketa

Kdo by byl lepší předseda ČSSD?

12%
65%
hlasovalo: 11553 lidí
„Přesto, že jsme přijali řadu opatření, přesunuli zaměstnance a otevírali stále další a další oddělení pro covidové pacienty, příliv pacientů neustává a naše nemocnice jsou výrazně přetížené. Zajištění péče o všechny akutní případy a také o pacienty s covidem-19 je možné jen díky obrovskému nasazení všech zaměstnanců nemocnic. Možnosti otevírání dalších oddělení jsou již velmi omezené a zajištění péče o pacienty je v některých dnech možné již jen díky transportům pacientů do jiných regionů. Bohužel vyhlídky na nejbližší týdny nejsou příliš optimistické,“ uvádí ředitelé nemocnic Královéhradeckého kraje v čele s Vladimírem Paličkou z Fakultní nemocnice Hradec Králové.

Pokud bychom se vrátili do října loňského roku, pak bychom na oficiálním profilu kraje našli několik výzev občanům. Mezi nimi tu z 10. října, kde stojí: „V našem kraji je dnes už skoro 2000 nakažených covid-19. To je o 500 více než včera. Nákaza se začíná šířit z osoby na osobu bez možnosti vytrasování. A to je varovný signál k tomu, abychom byli ve všem ještě důslednější. Buďte ohleduplní vůči svému okolí a dodržujte všechna doporučená opatření, především pak hygienu."

Pár reakcí přidali místní téměř okamžitě.

„Myslel jsem si, že alespoň tato situace pomůže k tomu, aby si lidé ve frontě nefuněli za krk a nestáli 10 cm od sebe s pocitem, že jinak jim něco uteče nebo ujede. Jak jsem se mýlil," napsal jeden z nich. „Před blbostí se chránit asi moc nejde," dodal jiný.

Jen několik desítek hodin před publikací tohoto příspěvku, přesně 8. října 2020, se před budovou úřadu kraje uskutečnila významná akce. Vyvěšovala se vlajka za přítomnosti zástupců Sokola. Tato legendární organizace si totiž připomínala nejtemnější den ve své 158leté historii; 8. říjen 1941…

Říjen 2020 před budovou krajského úřadu

roušku měl jediný přítomný

 

(zdroj: FB kraje)

Akce se zúčastnili jak sokolové, tak novináři. Nechyběla ani politická elita. Na přiložených snímcích je možné vidět nejen tehdejšího hejtmana kraje Jiřího Štěpána z ČSSD, ale také Oldřicha Vlasáka z ODS. Jde o bývalého europoslance, hradeckého primátora a v letech 2016 až 2020 zastupitele Královéhradeckého kraje. Veřejných funkcí bychom v jeho životopise našli samozřejmě mnohem víc.

Co je na snímku tak mediálně lákavé?

Asi bychom se opakovali, pokud bychom řekli, že šlo o podcenění situace a nedodržení hygienických doporučení, které kraj sám požadoval. Roušky má na snímku pouze jeden muž ze sedmnácti vyfotografovaných postav, rozestupy nedodržuje téměř nikdo…

Koncem září 2020 přitom začala čísla nově nakažených opět růst. Poslední zářijový den byl týdenní průměr 2 186 nově nakažených, 10. října 4 771, v polovině měsíce již 6 893 a koncem října přibývalo v České republice okolo 12 500 nově nakažených denně. O vyhlášení nouzového stavu rozhodla vláda koncem září, platit začal dne 5. října. V té době již platila povinnost nošení roušek v dopravních prostředcích a ve všech vnitřních prostorech. Následně bylo nařízení rozšířeno i na zastávky hromadných prostředků a do míst s větší koncentrací lidí, kde nemůže být zaručen rozestup dva metry.

Možný důsledek přehlížení vládních i jiných doporučení vzhledem ke koronavirové pandemii?

„V této extrémní situaci se na Vás obracíme s výzvou, abyste dodržovali všechna nařízení a hygienická opatření. Omezte své sociální kontakty na nezbytné minimum a vyhýbejte se setkávání většího množství lidí. Mějte na paměti, že koronavirus může nakazit Vás i Vaše nejbližší a že těžký průběh se netýká jen seniorů, ale mnohdy dopadá i na daleko mladší lidi, a i ti jen s obtížemi překonávají kritický stav a někdy ho ani přes veškeré naše úsilí nezvládnou,“ uvedli lékařské špičky kraje dne 15. února 2021.

Krajská výzva z 10. října 2020

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tomáš A. Nový

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…