„Tohle máme hlídat? Tohle?! Žrádlo, svařák, vodka. Jeden Pražák za druhým.“ Policajti z hor poslali další do nebe volající fotky

01.03.2021 4:44

Na Špindlerův Mlýn byl v sobotu odpoledne poměrně nešťastný pohled. V centru oblíbeného horského střediska stála jedna omšelá karosa, potom bílá dodávka a dávno zapomenutý osobák. Pandemie koronaviru a vládní zákazy toto městečko v okrese Trutnov vymazaly z mapy. Stačí však popojet. Ani ne půl hodiny od Špindlerova Mlýna se totiž rozprostírají Orlické a Jizerské hory. A tam to před tvrdým lockdownem vypadalo jako na pouti. Své o tom ví i hlídka policistů, která redakci poskytla svědectví.

„Tohle máme hlídat? Tohle?! Žrádlo, svařák, vodka. Jeden Pražák za druhým.“ Policajti z hor poslali další do nebe volající fotky
Foto: webkamery měst a areálů, tan
Popisek: Plné parkoviště na horách, sobota 27. února 2021

Anketa

Stydíte se před zahraničím, jak Česko zvládá covid-19?

28%
72%
hlasovalo: 15061 lidí
„Hlídáme, kontrolujeme, jezdíme hlavně na udání. Hlavně na udání,“ uvedl naší redakci jeden ze dvou mladých policistů. Jejich totožnost známe. Aby svá slova potvrdili, ukázali nám dokonce i některá hlášení. Jejich typické znění asi žádného čtenáře nepřekvapí.

Na příslušnou linku zavolá obyvatel s tím, že mu před domem parkuje cizí auto. Nahlásí SPZ. Pokud se hlídka nedostaví během pár minut, volá znovu. Aby toho nebylo málo, řada těchto občanů prý volá ještě potřetí, aby zjistila výši trestu. Policisty to nepřekvapuje.

„A tak by to asi mělo být, jenomže když řešíte jenom udání, jak pak máte hlídat něco dalšího?“ podivili se.

Co mysleli, je jasné.

Parkoviště, stánky s občerstvením a davy turistů proudících na hory. Nešlo přitom jenom o zmíněné Jizerské a Orlické hory. Na severu republiky těch destinací leží víc: Rokytnice, Paseky, Josefův Důl, Albrechtice, Janov nad Nisou, Smržovka, Zlatá Olešnice, Hamry, Maršovice, Desná.

Bezpočet sněhem obalených lokalit láká místní, spíše však zbylou část republiky.

Zmínění policisté o tom vědí své.

„Lidé sem dneska jezdit můžou, taky že jezdí, je jich strašně moc. Běžkaři, pěší, sáňkaři, je jich fakt moc. Jen se podívejte na kamery na parkovištích, vždyť je to všechno na internetu,“ upozornili. ParlamentníListy.cz tak bez váhání učinily. Výsledný pohled na uvedená placená stání vidíte dole. Jedná se o parkoviště spojená s některými vyjmenovanými městy nebo oblastmi.

„A po nás chcete, abychom to kontrolovali, nebo co jako máme dělat? Ty lidi nahoře vůbec nechápou, sedí v Hradci a myslí si, že všechno vědí, jak se má sloužit, když sami nebyli na ulici, ani nepamatujou,“ doplnili rozhořčeně.

„Typická rodina má na autě A, je z Prahy, jsou čtyři, často berou i známý, mají s sebou žrádlo, pití, horký čaj, v bufetu, kde se nesmí prodávat alkohol, si dají vodku nebo rum, a chodí po horách a po okolí, jeden Pražák za druhým, je to neuhlídatelný a jsme sami zvědaví, jak to bude vypadat od pondělka,“ uzavřeli s odkazem na aktuální vládní nařízení, která omezují prakticky všechen pohyb mimo daný okres.

Redakce se kromě parkovišť v sobotu odpoledne dívala také na horská střediska. Ta však zela prázdnotou. Malé skupiny se sice vyskytovaly všude, oproti konci loňského roku se však jednalo o pouhou hrstku.

Co bude dál?

„Nouzový stav potřebujeme hlavně proto, abychom ochránili životy občanů,“ zahájil páteční tiskovou konferenci premiér Andrej Babiš (ANO). Stejně jako v Poslanecké sněmovně se následně vrátil do historie a do počátku epidemie vloni v březnu.

Vyzval k tomu, aby se lidé chovali stejně jako před rokem, kdy se lidé báli pod dojmem záběrů z italského Bergama. „Pokud to neuděláme, celý svět uvidí Bergamo v Čechách. Ještě jednou nám dejte šanci a musíme společně v rámci nouzového stavu vydržet a zastavit virus a vrátit se postupně do normálu,“ apeloval.

Od pondělí na tři týdny tak bude výrazně omezen pohyb osob.

Pro cesty do zaměstnání mimo okres bude potřeba potvrzení zaměstnavatele. Pro cesty k lékaři a na úřady mimo okres s bydlištěm bude nutné čestné prohlášení či formulář. Nákupy budou možné jen v rámci okresu. Vycházky a běh přes den budou od pondělí možné jen na území obce, nikoliv celého okresu. Venčení psů v noci bude možné do 500 metrů od bydliště.

„Pan premiér jasně řekl, co nám hrozí. Snažili jsme se přesvědčovat kolegy z opozice i veřejnost. Nikdo na světě nemá žádné jiné řešení, které je schopné obrátit tu křivku, než to, které tady představujeme. Je to lepší než na podzim, protože máme i vakcinaci,“ navázal na premiérova slova ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Ten se rozčiloval mimo jiné nad tím, že lidé často říkají, že si nic nedělají ani z příznaků. Tou klíčovou prosbou tak podle něj je to, aby lidé zůstali následující tři týdny doma.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…