ČSSD: Praha jako Moskva v šedesátém osmém, bez parlamentu

05.12.2011 22:12

Tři desítky českých vojenských lékařů z Prahy, Hradce Králové a Líní zažili v pondělí svůj první operační den a službu ve slovenských nemocnicích. Na Slovensko je vyslala česká vláda, jmenovitě ministr obrany Alexandr Vondra, protože čeští civilní lékaři tuto formu pomoci odmítli. Podle místopředsedkyně Senátu Aleny Gajdůškové jde o špatný a protiústavní krok.

ČSSD: Praha jako Moskva v šedesátém osmém, bez parlamentu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Engel

"Jestliže nám jde o vymahatelnost práva, o demokratický právní stát a nechceme se pomalu ale jistě stát autoritativním režimem, nelze celou věc přejít," tvrdí v textu, který mají ParlamentníListy.cz k dispozici, místopředsedkyně Gajdůšková.

Důvod je z hlediska jejího vyjádření prostý. Podle Ústavy České republiky podléhá rozhodnutí o vyslání ozbrojených sil schválení obou komor parlamentu. Vláda může rozhodnout o vyslání ozbrojených sil na šedesát dnů jen v přesně Ústavou vymezených případech, tedy pro pomoc při záchranných pracích při živelných pohromách, průmyslových a ekologických haváriích.

"Žádný z těchto důvodů nelze vztáhnout na případ týkající se vnitrostátních politických problémů a jednání o platech lékařů na Slovensku. Navíc i v případě, že by relevantní Ústavou definovaný důvod pro rozhodnutí vlády o vyslání ozbrojených sil na území cizího státu byl, musí vláda neprodleně informovat parlament," míní Gajdůšková.

"Příště by to nemuseli být vojenští lékaři, ale bojové jednotky, které vláda bez zábran vyšle do sousední země na pozvání vlády proti jejím občanům. Tak jako přišla Praze „pomoci" sovětská vojska v srpnu 68. Analogie je naprosto zřejmá a až mrazí z toho, že se Nečasova vláda k něčemu takovému propůjčí," doplňuje.

JAK SE STÁVKOVALO V ČESKU

Jak ParlamentníListy.cz informovaly v neděli (ZDE), nasazení na Slovensku se příliš nelíbí českým lékařům, kteří zůstali doma a musí překopávat své služby a pracovat i za své odvelené kolegy. Navíc se svými slovenskými kolegy, kteří od nich okoukali i značně kontroverzní taktiku vymáhání svých už tak oproti většině společnosti nadprůměrných platů, silně stavovsky cítí. Což je jev, který je všeobecně známý. Pro příklad, v Čechách nebyl přes mnohačetná poškození zdraví pacientů na základě revizního posudku od jiného lékaře odsouzen jeden jediný „bílý plášť". Povinnost nastoupit na rozkaz však nicméně i vojnou nepolíbení civilní lékaři vesměs chápou. Vědí, že odmítnout jej by mělo pro jejich vojenské kolegy naprosto fatální důsledky.

Vyslání českých vojenských lékařů kritizoval i šéf lékařských odborů Martin Engel. Ten už ve čtvrtek upozornil, že i když lékaři- vojáci dostanou přesun na Slovensko rozkazem, ostatní čeští civilní lékaři by na východ jako „stávkokazi" jezdit neměli. Na pomoc Slovensku zřejmě nepřijedou ani lékaři sloužící ve fakultních nemocnicích, ačkoliv je o to požádal ministr zdravotnictví Leoš Heger.

Působení českých armádních felčarů ovšem ostře kritizují i sami jejich slovenští kolegové. Taky oni to totiž považují za zradu spáchanou na nich, i když z ní neviní na rozkaz nastoupivší české armádní lékaře, jako spíše naše a hlavně slovenské politiky. Jedním z těch, kteří se ohradili proti povolání českých lékařů do země, je i šéf tamních lékařských odborů Marian Kollár. „Vláda k zamaskování své neschopnosti ukázala, že je ochotna použít finanční prostředky našich daňových poplatníků spíš k zaplacení zahraničních lékařů, než na spravedlivé odměňování vlastních, slovenských lékařů," prohlásil Kollár.


Související:


Foto: Hans Štembera


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…