Češi zaplatili o 600 milionů korun víc za zdravotní péči

04.08.2012 22:35

Občané ČR vydávají nejvíce peněz na léky a regulační poplatky. Tato částka roste s klesajícími investicemi státu. Informovala o tom Česká televize.

Češi zaplatili o 600 milionů korun víc za zdravotní péči
Foto: Hans Štembera
Popisek: Leoš Heger

Údaje vyplývají z poznatků Ústavu zdravotních informací a statistiky (ÚZIS), které má ČT k dispozici. Podle ÚZIS dosáhl ve zdravotnictví podíl státu, krajů a obcí vrcholu před třemi lety. Tehdy překročil 26 miliard korun. Od té doby ale klesá a v minulém roce se zastavil u 17 miliard korun.

Proti tomu soukromníci a domácnosti do zdravotnictví vložili přes 46 miliard korun. Ministerstvo zdravotnictví tvrdí, že nárůst podílu pacientů je způsoben především rozmáhajícím se trendem zdravého životního stylu.
 
Lidé nyní na poplatcích za den pobytu v nemocnici platí sto korun místo dřívějších šedesáti, za návštěvu u lékaře 30 korun. Od roku 2014 může přijít další změna. Poplatky se by měly zvýšit u lékaře ze třiceti na padesát korun a u specialisty hned na několik stovek.
 
Tím by ministr zdravotnictví Leoš Heger naplnil programové prohlášení vlády, které mluví o dvaadvacetiprocentní spoluúčasti.
 

reklama

autor: bob

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…