Chudá babičko, nikdo tě nenechá umřít. ODS už má dost lží o zdravotnictví

23.03.2012 8:05

Místopředsedkyně Senátu a viceprezidentka Svazu pacientů Alena Gajdůšková (ČSSD) děsí pacienty: Budou vám pod pokutou vnucovat drahou péči, říká. A když nebudete mít na léky, prostě vás lékař vyřadí z evidence. Možná jde o nedorozumění, reaguje poslanec a předseda Výboru pro zdravotnictví Boris Šťastný, devadesát procent zákonodárců totiž tu vyhlášku ani nečetlo.

Chudá babičko, nikdo tě nenechá umřít. ODS už má dost lží o zdravotnictví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Důchodci sedící na lavičce v parku

"Ministru Hegerovi (TOP 09) se ve zdravotnictví podařilo postupně totálně vyprázdnit Ústavu ČR, respektive právo občanů na přístup ke zdravotní péči,“ píše Gajdůšková ve svém tiskovém prohlášení.

Jé, to se paní senátorka asi spletla. Určitě to tak nemyslela

"Potichu téměř vymizely léky bez doplatku, platí se zdravotnické pomůcky, vytvářejí se sazebníky na lékaře,“ popisuje senátorka. „Zdravotnická zařízení čekají pokuty padesát tisíc korun, pokud nemají správně vyvěšenou ceduli, nebo až milion korun, pokud neprokáže, že člověka nenutili k tomu, aby si zaplatil „ekonomicky náročnější péči“ (rozuměj nadstandard).“

Přečetli jsme prohlášení Gajdůškové předsedkyni Asociace nemocnic ČR a ředitelce Fakultní nemocnice v Plzni. Ta z dovolené jen nevěřícně kroutila hlavou. „Spíš standardní myslí paní senátorka, ne?“ reagovala Jaroslava Kunová. „To se hrozně spletla. To je blbost. Ne, to se určitě paní senátorka spletla, protože pokuta hrozí, pokud nenabídneme standardní, plně hrazenou péči. Pak ano, to hrozí milionová pokuta."

Prosím? Vždyť ten zákon stejně většina nečetla

Že jsou slova Gajdůškové omylem, potvrdil i Šťastný (ODS). "Víte, ono se ukázalo, že devadesát devět procent zákonodárců ten zákon vůbec nečetlo. Z toho můžou pramenit různá nedorozumění," řekl ParlamentnímListům.cz.

„Paní senátorka to spletla,“ myslí si. „Zákon o zdravotním pojištění určil konečně českému pacientovi to, na co má ze svého pojištění nárok. A z toho plyne, že zdravotnické zařízení, má-li smlouvu s pojišťovnou, pokud nabízí nějakou z variant léčení, která je finančně náročnější, tak musí současně nabízet i tu základní, tedy bezplatnou péči."

Bezplatná varianta se musí nabídnout vždycky

"Zkrátka existuje-li více než jedna varianta směřující ke stejnému terapeutickému účinku, musí být pacient seznámen, a to pod pokutou, s variantou bezplatnou. Příklad: Zlomená ruka. Terapeutický účinek je srostlá kost a to lze zajistit nejméně dvěma způsoby. Buď klasickou sádrou, nebo použitím lehké sádry,“ přiblížil Šťastný.

„Klasická sádra je tady nárokem, na který má pacient právo zadarmo. A lehká sádra je nadstandardem, u kterého, pokud si ho zvolí, zaplatí pacient rozdíl mezi cenou klasické sádry a lehké sádry,“ konstatoval. „A znovu: pokud bude lékař ortoped a rozhodne se poskytovat lehkou sádru, musí poskytovat i klasickou sádru, o které stát řekl, že na ni má pacient bezplatný nárok. A pokutu ten doktor dostane jenom tehdy, když tuto základní sádru poskytovat nebude."

Nemáte na léky? Lékař vás vyšoupne

Údajná pokuta za nadstandard není všechno, co zástupkyně pacientů vypustila "do éteru“. „Kdyby snad pacienta napadlo, že nemá na poplatky, ani na doplatky léků, jejichž výši se dozví až v lékárně, pak se od 1. dubna (jak symbolické), vystavuje reálnému nebezpečí, že ho lékař pro nedodržování léčebného postupu vyřadí ze své evidence. To je naprosto v rozporu s ústavním principem dostupnosti lékařské péče,“ píše senátorka Gajdůšková.

„Ne, tak to není,“ reagoval poslanec Šťastný. "Jsou léky, na které má pacient nárok. A tak ten lék prostě získá. Lékař pacienta vyřadí z evidence jedině tehdy, bude-li úmyslně mařit léčbu. Třeba alkoholik v rámci své závislosti nebude dodržovat léčebné postupy. Pak ho lékař může, ale nemusí vyřadit z evidence."

Několikrát medializovaný příběh údajné babičky, která v lékárně předložila recept a byla vyzvána k tisícikorunovému doplatku, Šťastný odmítá. Babička se podle příběhu rozplakala a odešla z lékárny s tím, že tolik peněz nemá. Tím prý porušila léčebný postup a hrozí jí, že může být vyřazena z lékařovy evidence. „Babička se měla otočit a jít zpátky k lékaři. A ten by jí pak napsal lék bez doplatku,“ poradil poslanec.

Je tam mnoho neznámých, ale to, co říká senátorka, nikoliv

Za omyl a neporozumění toho, co nás čeká, označil Gajdůškové komentář i podnikatel ve zdravotnictví Roman Šmucler. „V tom zákonu je skutečně spousta neznámých, kdy budeme čekat na prováděcí vyhlášky a podobně. Ale je jasné, že potřebnou péči pacient dostane v bezplatné variantě, pokud nebude vyžadovat jinou a dražší,“ řekl Šmucler pro ParlamentníListy.cz.

Za nesmysl naopak označil, že by lékař vyřadil z evidence pacienta proto, že by neměl na léky. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…