Do Čech míří nová nákaza. Kosí gaye a promiskuitní jedince

16.07.2012 21:46

Exotická pohlavní choroba lymphogranuloma venereum (LGV), která dosud řádila především v Asii, Karibiku, subsaharské Africe a jižní Americe může zasáhnout i Česko. Před nemocí, která může skončit smrtí, varují lékaři.

Do Čech míří nová nákaza. Kosí gaye a promiskuitní jedince
Foto: Petr Merta
Popisek: Gay parade

"LGV je závažným onemocněním přenosným pohlavním stykem," potvrdila lékařka Centra pro pohlavní nemoci Nemocnice Na Bulovce Daniela Vaňousová. Podle ní je také výskyt v Evropě spjatý především s homosexuální menšinou a s vysoce promiskuitními jedinci.

Nemoc se přenásí stejně jako HIV, kdy lidé nepoužijí ochranu anebo sdílejí sexuální pomůcky. Podle Vaňousové musí být promiskuitní lidé obezřetní, vyhnout se sexu s cizinci a dodržovat zásady bezpečného sexu.

Samotný přenašeč nemusí trpět žádnými příznaky. Mezi ně patří třesavka, horečka a bolest svalů nebo hlavy. Na postiženém místě se vytvoří zánět, který pokud není včas léčen, může doživotně znetvořit pohlavní orgány. Nemoc se potvrzuje laboratorně a léčí antibiotiky, v případě, že je ve vyšším stádiu, se řeší operativně.

Jaké jsou symptomy?

Možné jsou dva typy obtíží, u sexuálních partnerů pacientů ale byly zjištěny také případy zcela bez projevů. Při klasickém průběhu se vytvoří v oblasti genitálu červený pupínek, který se změní ve vřed. Neléčená infekce se za pár týdnů zhojí a přejde do dalšího stadia, kdy se bolestivě zduří tříselné mízní uzliny a kůže na nich zarudne. Uzliny mohou splývat, hnisat a praskat, hlavně v tříslech a dutině břišní. Neléčená LGV může přejít v chronický zánět, který vede k uzávěru mízních cév. Vznikne masivní otok a znetvoření oblasti genitálu. Ve vyspělých zemích je vzhledem k rozšíření v homosexuální komunitě nejčastější zánět konečníku, často provázený horečkou a bolestmi hlavy a celého těla. Zánět se projevuje výtokem z konečníku, někdy s příměsí krve, bolestivým vyprazdňováním či zácpou. Neléčený zánět vede k zúžení střev.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane, čtk

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…