Heger: Lékařům mohou vzrůst platy o deset procent

18.08.2011 12:54

Ministr zdravotnitcví Leoš Heger tvrdí, že elektronické aukce ušetřily nemocnicím deset procent rozpočtu. Heger také dementoval zprávy z některých médií, že ve zdravotnictví nebudou peníze na zvýšení platů - v příštím roce prý vzrostou platy lékařů i sester právě o zmiňovaných deset procent.

Heger: Lékařům mohou vzrůst platy o deset procent
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Leoš Heger

Elektronické aukce využívají nemocnice při nákupu léků, zdravotnického materiálu i přístojů. Požadavky zveřejňují na internetu s přesným zadáním podmínek a následně si z nabídek vybírají

"Oproti předchozím obdobím, kdy byly tyto nástroje postupně nasazovány, jsou patrné jasné výsledky a je jasně vidět, že celý systém umožňuje trvalé snižování nákladů. To je nyní v období stále přetrvávající ekonomické krize pro celý zdravotnický sektor velkým přínosem," podotkl ministr v této souvislosti por Českou televizi.

Heger zmínil, že například pražská Všeobecná fakultní nemocnice od ledna již učinila 89 výběrových řízení s využitím elektronické aukce s celkovou úsporou oproti předpokládané hodnotě téměř 26 milionů korun, což je necelých deset procent.   

Fakultní nemocnice Ostrava elektronické aukce využívá již od roku 2006 a za tu dobu již provedla 338 elektronických aukcí v celkové hodnotě 716 milionů korun a s průměrnou úsporou 11,5 procenta.

Ve Fakultní nemocnici Plzeň se loni podařilo u speciálního zdravotnického materiálu uspořit díky elektronickým aukcím přes 29 milionů korun, to je téměř 13 procent ceny zakázky. 

Heger také potvrdil, že lékařům i sestrám v příštím roce vzrostou platy o deset procent.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…