Jak přišel krach: Heger nabídl peníze, lékaři ruskou ruletu

03.02.2011 11:36

Zástupci ministerstva zdravotnictví, Lékařského odborového klubu a ČLK opět ke společné dohodě nedospěli. Situace se tak nadále vyhrocuje, i přesto, že ministr zdravotnictví Leoš Heger přislíbil průměrnou mzdu lékaře 60 tisíc korun měsíčně. Podle předsedy Lékařského odborového svazu Martina Engela, není však možné ani tuto nabídku akceptovat. hrozba exodu lékařů tak zůstává.

Jak přišel krach: Heger nabídl peníze, lékaři ruskou ruletu

Ostrý střet mezi ministerstvem zdravotnictví a odborářskými bossy ohledně požadavků, jež by běmly zabránit hromadnému odchodu českých lékařů, pokračuje. Dnešní jednání tak opět skončilo krachem. Přitom může skutečně i podle ministra Hegera  vážně ohrozit péči o pacienty. "Velmi vážný je například avízovaný odchod neonatologů, kteří jsou nenahraditelní," varuje Leoš Heger.

I proto ministr vyzval, aby odborářští předáci, stáhli onu pomyslnou pistoli u hlavy a přistoupili na velkorysou nabídku, o níž se dnes dopoledne jednalo."Dvě miliardy, které jsme na uspokojení požadavků našli, půjdou skutečně do platů zdravotních pracovníků, kterým v posledních letech nebyly navyšovány - tudíž hlavně lékařů. Dohlédneme na to, aby se vylepšilo hospodaření pojišťoven a zaručujeme, že mladým lékařům budou navýšeny platy o pět tisíc korun, starším o osm tisíc korun. Chystáme od nového roku novou tarifní platební tabulku, podle níž by průměrný plat lékaře s limitovanými evropskými přesčasy měl dosahovat 60 tisíc korun," uvedl ministr zdravotnictví s tím, že doufá, že rozumní lékaři tuto nabídku přijmou.

SLEDUJEME téma Exodus lékařů

Předseda Lékařského odborového svazu Martin Engel však o ustoupení neuvažuje a nehodlá zatím na žádné návrhy přistoupit. "Od samého začátku vyjednávání jsem měl pocit, že ani tak nikomu  tady v rezortu ministerstva nejde o řešení, jako o to, postavit proti sobě slušné a neslušné lékaře - tedy ty, co se k podaným výpovědím připojili, či nikoli. Po dnešku mám navíc pocit, že jde hlavně o to, aby se proti nám postavily zdravotní sestry a veřejnost. Přesto i já doufám, že lidé chápou, že je pro nás nabídka nepřijatelná," odmítl jakýkoli kompromis Engel.

Ruská ruleta
Podle člena vedení LOK Miloše Volemana pak vláda hraje s občany-pacienty ruskou ruletu, kdy v bubínku revolveru jsou čtyři, možná pět nábojů. Ministr Leoš Heger opáčil, že pistoli u hlavy veřejnosti drží protestující lékaři.

Po společném jednání se ministr zdravotnictví Leoš Heger krátce zmínil i o tom, že ministerstvo řádně prošetří pravost videa, které uniklo z motolské nemocnice. Hovořil o něm v souvislosti s tím, že se ministerstvo zavázalo k razantnímu boji proti korupci a zmiňované video může o podobných aktivitách napovídat. Přesto je podle Hegera důležité, i v případě, že by se prokázalo, že s videem nebylo nijak manipulováno, uvědomit si, že by případná vina nepadala jen na hlavu Miloslava Ludvíka, nýbrž i na hlavu jiných lékařů, o kterých je ve zveřejněném videu zmínka.

K tématu:
Petice proti kapitulanství. JXD je lékaři nasr.., proto podepsal
Ředitel Motola moc mluvil. Julínek se směje. Hulinský chce vysvětlení
Čísla lékařům nepřejí. Lidé jsou stále více proti nim

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…