Jsme jediná země na světě s očkováním adolescentů proti meningokokové infekci. Mluvili jsme s poslankyní, která to vybojovala

23.09.2021 14:12

ParlamentníListy.cz získaly od poslankyně Andrey Brzobohaté (zvolena na kandidátce ANO) informace o poměrně přelomovém rozhodnutí. Jedná se o očkování adolescentů proti meningokokové infekci. Nejohroženější skupinou meningokoky jsou v České republice nejmenší děti do jednoho roku a právě adolescenti.

Jsme jediná země na světě s očkováním adolescentů proti meningokokové infekci. Mluvili jsme s poslankyní, která to vybojovala
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Andrea Brzobohatá

Anketa

Vadí vám, že se premiér Babiš ,,kamarádí" s Viktorem Orbánem?

7%
85%
hlasovalo: 36554 lidí
„Pokud bych byla já naočkována proti meningokoku, ta nemoc by se mi nestala. Nepřišla bych o nohy. Měla bych jiný život,“ vysvětlila v minulosti poslankyně. Byl prosinec 2020 a Andrea Brzobohatá začala boj za očkování proti meningokoku. Nyní lze říct, že jednoznačně uspěla.

„Svůj návrh beru jako takový první výkop v této věci. Pokud jsou nyní zdravotní pojišťovny ochotny toto očkování hradit, měli bychom toho využít. Následně můžeme zahájit debatu o úhradě očkování proti meningokoku u mládeže,“ uvedla tehdy Brzobohatá.

Nynější stav? „Měla jsem za volební období několik plánů. Tenhle na očkování mi vyšel. Považuji to za malý zázrak, že se mi před rokem, tedy před covidem, podařilo prosadit očkování nepovinné pro miminka do půl roku. Očkování je totiž velice drahé a maminky na něj neměly, vycházelo na zhruba 10 tisíc korun," řekla členka dolní komory Parlamentu naší redakci.

„Za ten rok je proočkováno přibližně 100 tisíc dětí," dodala následně.

Teď při změně zákona, jak také sdělila PL, posunuli poslanci hranici do jednoho roku a jako první na světě budou naše pojišťovny hradit očkování adolescentům mezi čtrnáctým a patnáctým rokem života.

Podle odborníků je třeba chránit komplexně jak proti MenB, tak proti MenACWY. V loňském roce se podařilo úspěšně zavést úhradu pro nejohroženější skupinu malých dětí oběma vakcínami MenB + MenACWY. Posunutí do jednoho roku může pomoci matkám, které váhají či se bojí, že očkování je pro miminko v prvních měsících mnoho; tři dávky hexavakcíny, dvě dávky meningokoka, dvě dávky pneumokoka a také 2-3 orální vakcíny proti rotavirům.

Česká vakcinologická společnost proto doporučuje očkovat také adolescenty a mladé dospělé ve věku 15-25 let, ideálně v patnácti letech.

„Je to velká věc, bohužel teď před volbami to nějak zapadlo," řekla ještě na rozloučenou poslankyně Brzobohatá pro PL.

Obecnou chybu médií proto alespoň trochu napravujeme.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…