Lakujete situaci na růžovo, nařkl Hegera stínový ministr zdravotnictví

21.07.2013 14:10

Finanční stabilizace českého zdravotnictví, to bude cílem nového ministra zdravotnictví Martina Holcáta. V druhé části pořadu Otázky Václava Moravce o tom diskutoval spolu s bývalým ministrem Leošem Hegerem a stínovým ministrem Svatoplukem Němečkem.

Lakujete situaci na růžovo, nařkl Hegera stínový ministr zdravotnictví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Leoš Heger

Současný ministr soudí, že ve zdravotnictví není momentálně krize. Obává se ale konce roku, kdy podle něj mohou nastat problémy.

Na podzim hrozí kolaps významné části nemocnic

Nejrychlejším řešením by v takovém případě byla půjčka. „Je možno ji realizovat ve velmi krátké době. Máme ji v záloze,“ ujistil Holcát.

Stínový ministr zdravotnictví za ČSSD Svatopluk Němeček ale varoval, že na podzim hrozí významné části nemocnic kolaps.

Heger lakuje situaci na růžovo. Ve skutečnosti hrozí, že nemocnice přestanou pracovat.

Bývalý šéf resortu Heger ovšem míní, že z pohledu pacienta je všechno v pořádku. „My jsme si dokázali poradit, systém je stabilizovaný a běží docela dobře,“ řekl v OVM.

Proti se ohradil stínový ministr Němeček: „Chápu, že pan Heger lakuje situaci na růžovo. Jestliže říká, že je systém efektivní, tak to vypadá tak, že v druhé polovině roku může polovina fakultních nemocnic přestat pracovat.“

Vadí mu, že stát odčerpává peníze ze zdravotnictví zpátky do rozpočtu, místo toho, aby v době krize tuto oblast podporoval. ČSSD proto hodlá podpořit všechna opatření, se kterými přijde nový ministr a které budou mít za cíl stabilizovat hospodaření.

Je třetina nemocnic, které se potýkají s problémy

Ministr Holcát dal za pravdu svému stínovému protějšku. „Z těch čísel, která mám, se spíš kloním k tomu, co říkal pan ředitel Němeček,“ uvedl a dodal: „Jsou nemocnice, které jsou velmi zdravé, i když trošku krvácejí. Jsou nemocnice, které mohou mít problémy. Pak jsou nemocnice, které jsou v krizi. Je to třetinový poměr.“

„Patnáct let jsem řediteloval velkou nemocnici. Dobře si pamatuji, že jsme měli stále dobré hospodaření, zatímco ostatní nemocnice byly pravidelně oddlužované. Ve výsledcích za čtvrtý kvartál se ukáže, že ta situace je v pořádku,“ namítl Heger.

Nadstandardy by otevřely pandořinu skříňku

Dalším tématem diskuse byly nadstandardy. Na začátku července Ústavní soud zrušil rozdělení péče. Zákon prý plně nepopisoval a neupřesňoval pojem nadstandardní péče. Vše bylo vymezeno pouze ve vyhlášce ministerstva.

Němeček k tomu řekl, že ČSSD byla proti nadstandardům od začátku. „Považovali jsme to za otevření pandořiny skříňky. Je velmi dobře, že Ústavní soud zarazil riziko dělení péče pro bohaté a chudé,“ prohlásil.

Sociální demokracie prý není proti tomu, aby byly zpoplatněny komfortnější varianty péče. Heger pak Němečka nařkl, že vede levicovou sociální rétoriku.

Standard je nutnost. Nadstandard je možnost

„Standard to je nutné a nadstandard to je možné,“ komentoval ministr Holcát. „Když nebude zákon, ono se vůbec nic nestane. Pacient si bude moci zajít do soukromých zařízení,“ poukázal.

Na tom se všichni hosté shodli. Němeček ještě poukázal na to, že nadstandardy představují jen desítky milionů v rozpočtu ministerstva. Podle něj existují závažnější věci, které se musí vyřešit.

reklama

autor: vfe

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…