Lékař se už nemohl dívat na tunely ve zdravotnictví. Tak uprchl do čajovny

11.03.2013 18:34

PŘÍBĚH Arogance pojišťoven, naprostá absence vůle politiků dát zdravotnictví dohromady a negativní obraz lékařů v médiích. To byly hlavní důvody, proč liberecký dětský lékař Ivan Brabec skončil v medicíně a uchýlil se do klidu čajovny. Je tomu již 11 let.

Lékař se už nemohl dívat na tunely ve zdravotnictví. Tak uprchl do čajovny
Foto: Oldřich Szaban
Popisek: Lékař a čajovník Ivan Brabec

„Za tu dobu je ale situace ve zdravotnictví ještě horší,“ konstatuje. „Žádná smysluplná reforma neproběhla,“ upozorňuje.

V současnosti ho rozčiluje expanze sítě ordinací praktických lékařů Moje ambulance. „Běžný lékař může mít na dveřích ordinace jen malou informační tabulku. Oni mají své placené náhončí v obchodním centru. To je prasárna nejhrubšího zrna, která nemá s etikou v medicíně co dělat. To z ní uděláme rvačku jako u mobilních operátorů, kteří se o klienty perou jako psi o kost?" ptá se. Podle Brabce jde o tunel na české zdravotnictví, který politici tolerují. „Poskytovatelé téže služby mají diametrálně odlišná pravidla. To je přece porušení hospodářské soutěže,“ myslí si lékař. 

Vyzobávají nejzdravější pacienty na úkor ostatních lékařů

V Liberci zmiňovaná síť začala působit začátkem letošního roku jako šestnáctá ordinace v České republice. Jen za první měsíc nabrala několik stovek klientů. Získává je přes náborovou agenturu, která oslovuje zákazníky procházející obchodním centrem Forum v centru Liberce. Což se Brabcovi, jehož manželka je praktická lékařka, hrubě nelíbí. „Když bych já běhal po náměstí a přemlouval lidi, ať přejdou jako pacienti k mé manželce, lékařská komora mě vyloučí,“ konstatuje.

„Navíc zatahují do medicíny reklamní záležitosti typu akce pro studenty. Slibují jim různé výhody. Nabízejí on-line registraci. Doktor tohle nesmí, jakto, že to mají povoleno oni? Jsou zaměření zcela jasně na mladou a střední generaci. To znamená na lidi zdravé, na které nejsou potřeba velké náklady. O seniory takový zájem nemají. Vyzobávají si ty nejzdravější pacienty a na stávající ordinace nechávají ty zbývající,“ zmiňuje.

VZP úmyslně přivádí k bankrotu

V tomto bodě se shoduje s filozofem Václavem Umlaufem, který podobné praktiky vypozoroval u jisté zdravotní akciovky, která se také zaměřuje na lidi v produktivním věku, takže vykazuje zisk. „Souběžně s tím je úmyslným podfinancováním přiváděna k bankrotu Všeobecná zdravotní pojišťovna, aby mohla být následně privatizována. A pravděpodobným nástupcem je zmíněná akciovka se zdravím,“ vysvětluje Umlauf.

Podle Brabce se jedná o tunel na české zdravotnictví, který politici tolerují. Obrátil se i na prezidenta lékařské komory Kubka. „Dostal jsem odpověď, že majitelem Mojí ambulance je akciovka, tudíž nelékař, a proto na něj lékařská komora nemůže,“ objasňuje. „Existuje Úřad pro kontrolu hospodářské soutěže. Proč nezasáhne? Poskytovatelé téže služby mají diametrálně odlišná pravidla. To je přece porušení hospodářské soutěže,“ myslí si lékař. 

Schizofrenik obvinil lékaře, že mu dává pervitin

Ivan Brabec pracoval jako dětský lékař v Liberci 23 let. Na prahu padesátky však mediínu opustil a začal pracovat v čajovně. Vadil mu všudypřítomný stres, kdy je lékař vlastně neustále jednou nohou v kriminále. Ještě než začal studovat medicínu, absolvoval nultý ročník na Dětské klinice v Praze. „Za ten rok jsem do márnice odvezl dvaadvacet dětí,“ vzpomíná na otřesné zážitky. I ve své praxi se setkával s psychicky náročnými případy. „Nezapomenu třeba na rodinu, kterým vypadlo roční dítě z okna. Otec, který ho měl hlídat, byl totiž totálně namol.“

Sám se dostal do naprosto bizarní situace. Neléčený schizofrenik, který za Brabcem docházel kvůli kožním problémům, ho obvinil, že mu dává pervitin. Věc došla k soudu, který samozřejmě hned poznal nenormálnost žalujícího a brzy skončil. „Štve mě mimo jiné, že média rozmazávají každý případ, kdy lékař pochybil. Ale když je obviněn zcela neoprávněně, jako v tomto případě, tak je to nezajímá,“ diví se.

Žádná reforma neproběhla. I kvůli Klausovi a Zemanovi

Lékaři se nelíbí současné poměry ve zdravotnictví, které se podle něj mělo reformovat v devadesátých letech. „Tehdy byla společnost ochotna si utáhnout opasky. Protože každá reforma bolí. Nečinnost vyčítám tehdejším premiérům Klausovi a Zemanovi. Žádná smysluplná reforma zdravotnictví neproběhla,“ uvědomuje si Brabec.

Jediné, čeho podle něj dosáhli, je to, že donutili praktické lékaře k privatizaci. „Do čehož jsme se příliš nehnali. Pro nás je hlavní léčit pacienty, a podnikatelská nadstavba není pro značnou část z nás nic zajímavého a mnohdy v tom neumíme chodit,“ uvádí.  

Psychický tlak z ordinace vyměnil před 11 lety za klid čajovny. Přispělo k tomu i to, že se začal zajímat o východní filozofie. Zprvu úspěšná a oblibená čajovna však silně pocítila současnou hospodářskou krizi. A také asi to, že čaj není naším národním nápojem a Češi chodí spíše na pivo. Čajovna tak funguje už jen do konce března a Ivan Brabec se začne věnovat alternativní medicíně – homeopatii a akupunktuře...

  • Další autentické příběhy ParlamentníchListů.cz ČTĚTE ZDE
Ivan Brabec, narozen 1952 v Praze, od dvou let v Liberci, vystudoval Fakultu dětského lékařství Univerzity Karlovy, 23 let dětský obvodní lékař, 11 let pracuje v čajovně, je členem libereckého sdružení fotografů Fomaklubu, vodní skaut, dříve se věnoval musherství. Je ženatý, manželka je praktická lékařka, má dva syny, z nichž jeden žije na Novém Zélandu.
 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…