Lékaři proti ministerstvu? Zraněnému dítěti nepomůže nikdo

16.08.2012 19:45

Neošetřený palec u nohy jedenáctileté dívky. Tak dopadla výprava zdravotníka z dětského tábora ve Středočeském kraji, protože si na cestu do nemocnice v Rakovníku zapomněli podepsaný souhlas rodičů k ošetření.

Lékaři proti ministerstvu? Zraněnému dítěti nepomůže nikdo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Děti - ilustrační foto

Lékaři i ministerstvo si ale vykládají zákona každý jinak. Zatímco ředitel nemocnice tvrdí, že lékaři po dnešních zkušenostech nemohou nic riskovat, ministerstvi zdravotnictví je přesvědčeno, že pochybili.

„Zákony jsou spíše proti lidem, není zde jednoznačný výklad, podle kterého by se mohli lékaři i my řídit. Vůbec se nezlobím na nemocnici, oni za to nemohou a my jsme podpis v táboře zapomněli,“ řekla pro ParlamentníListy.cz organizátorka tábora Hana Čechová, majitelka kladenské společnosti Cesta ke zdraví.

Ředitel nemocnice: Lékaři se obávají následků, doba je agresivní

Dívka nebyla ohrožena na životě, lékař se bál případných následků, a tak ošetření odmítl s tím, že se musí vrátit s podepsaným souhlasem rodiče k ošetření. „Mě samozřejmě mrzí, že došlo k prodlevě v ošetření, ale když se na to podíváme z druhé strany, lékaři jsou vystresovaní. Co kdyby dítě ošetřil a pak musel nést následky, že neměl podpis? Doba je agresivní a doktoři mají obavy,“ řekl redakci ředitel Masarykovy nemocnice v Rakovníku Jaromír Bureš.

Dodal také, že absolvoval několik školení na toto téma a výklady zákona dotčených stran se značně liší. Dokazuje to i vyjádření tiskového oddělení ministerstva zdravotnictví, které si ParlamentníListy.cz vyžádaly. „V tomto případě nemocnice v Rakovníku či konkrétní lékař pochybili, protože se jednalo o akutní případ, kdy pro ošetření pacienta není potřeba žádného souhlasu. Souhlas je dle zákona potřebný pouze k takovým zákrokům, které významným způsobem mohou ovlivnit budoucí život pacienta, například chemoterapie, transplantace, ozařování a podobně,“ vysvětlil tiskový mluvčí ministerstva vnitra Vlastimil Sršeň.

Doktoři i ministerstvo si vykládají zákon jinak

A v tvorbě zákonů vidí právě obě strany problém. „Vůbec nejsem naštvaná na lékaře. Bylo to nepříjemné, ale je to příklad, jak naprosto banální situace mohou zkomplikovat život. Mělo by být jednoznačně stanoveno, pro které případy to platí a pro které ne. Pediatři si v dnešní době nechávají od rodičů ze strachu podepisovat i očkování, což je vlastně jejich povinnost,“ dodala Hana Čechová.

Ve výkladu zákona ministerstvem však přesnější použití chybí. Přečíst si ho můžete ZDE

Z konkrétního případu vyplývá, že zatímco lékaři se z obav z následků bojí ošetřit dítě neohrožené na životě bez podpisu lékařů, ministerstvo zdravotnictví si zákon vykládá jinak. Na třetí straně jsou tu pak samotní lidé. Zdravotník tábora s malou dívkou a zraněním. Jim vyjádření ministerstva moc nepomůže. „Nepomohla nám ani nabídka, že podpis doložíme později,“ dodala redakci Čechová. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…