Nadávky a výčitky otci Davida Ratha. A nejen jemu

25.05.2012 12:32

Dva lékaři, dvě příjmení, která v posledních dnech rozčísla hladinu mediálního světa i veřejného mínění – Rath a Pecková. Oba tito lékaři to „schytávají“ na stránce, kde lze anonymně hodnotit svého lékaře. Jenže zatímco Gabriela Pecková (TOP 09) je tam hodnocena za své nešťastné výroky a poté, co k tomu vyzval Svaz pacientů, Ratmír Rath zřejmě tak trochu schytává kritiku za svého syna Davida. Ten totiž na uvedené stránce znamylekar.cz není.

Nadávky a výčitky otci Davida Ratha. A nejen jemu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Studentky lékařské fakulty

Zatímco David Rath pobývá ve vazební věznici kvůli obvinění z korupce, jeho otec Ratmír musí čelit nepříjemnému zájmu novinářů, na který zřejmě nebyl zvyklý. Nutno dodat, že vždy dává najevo, že svému synovi důvěřuje a nevěří v to, že by spáchal cokoli špatného. Proč? Protože to prý opravdu nepotřebuje, poněvadž je materiálně zabezpečen.

Na webu, kde mohou pacienti své lékaře hodnotit, se však otec Davida Ratha musí potýkat s velmi nepříjemnou kritikou – právě v souvislosti s jeho synem. A paradoxně nejde o kritiku, jež by tam psal někdo v posledních dnech, kdy kauza kolem Davida Ratha, exhejtmana Středočeského kraje, vypukla. Nutno však dodat, že pisatelé, kteří lékaře hodnotí, tak činí anonymně. Váha jejich hodnocení je tak stejná, jako váha jiných vyjádření v internetových diskusích. Minimální.

„Tomu webu nelze přikládat žádnou relevanci. A doporučoval bych to i pacientům,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz šéf Lékařské komory Milan Kubek. I on přitom musel hlavně v době akce lékařských odborů nazvané Děkujeme, odcházíme čelit řadě kritických příspěvků k jeho práci.

Zatímco on se však chlubí v tomto hodnocení dvěma hvězdičkami, Ratmír Rath získal přece jen o půl hvězdičky víc. Přesto ho lidé na webu nešetří.

Otec těžký narcis, syn také - i to se objevuje v hodnocení

„Já jsem u doktora Ratha byla dvakrát se štítnou žlázou a bez ohledu na jeho soukromý život a minulost musím říct, že je to opravdu už starý a zapomětlivý pán, který by si měl užívat důchodu a ordinování přenechat mladým. To, že nepoužívá PC a zapisuje vše na papírové kartičky, by mi ani tak nevadilo, ale jsem trochu skeptická k tomu, jestli sleduje nejnovější trendy a vývoj v jeho oboru. Mně například krevní obraz ovlivnila nová hormonální antikoncepce Mirena, ale k tomu mi nemohl nic říct, protože o tom asi nic neví,“ píše například jedna z žen, která navštívila údajně jeho ordinaci. Některá vyjádření jsou ještě kritičtější a ostřejší.

„Otec těžký narcis, syn těžký narcis. Doktoři vědí prdlajs z psychiatrie, protože by si jinak nemohli Ratha mladšího volit opakovaně do čela lékařské komory a lékařského odborového klubu. Viz plejáda dalších světově známých narcisů a hysteriků: Hitler, Goebels, Mussolini, Berlusconi, Lukašenko (v Bělorusku), republikánec dr.Sládek, atd.,“ napsal muž vystupující pod jménem David.

Přesto jak vyplývá z hodnocení dvě a půl hvězdičky, nejsou u jména internisty Ratmíra Ratha jen negativní příspěvky.

„Pana doktora znám 15 let. Je vstřícný a každopádně odborník. Souhlasím, že bychom měli hodnotit lékaře, a ne jeho syna. Všichni ti, kteří tu na něj házejí špínu, by měli držet emoce na uzdě a zamést si před svým prahem. Jsem přesvědčen, že tam co se týká výchovy svých děti, nemají taky úplně čisto,“ uvedl muž pod jménem Guest.

I Pecková to na portále schytává

Hůře je na tom poslankyně TOP 09 Gabriela Pecková. Ta neměla až do svého nedávného osudového vystoupení v Poslanecké sněmovně žádný příspěvek a hodnocení, poté, co však byli lidé vyzváni Svazem pacientů, přece jen se pod jejím jménem hodnocení objevilo. A jak se dalo čekat, příliš pěkné není. Získala tam proto jen jednu hvězdičku.

„Jestliže paní doktorka míní léčit jen slovem, nezaslouží si tu opravdu jiné hodnocení. Humánní medicína dnes není zadarmo, takže se nemíním smířit s tím, že se mám přizpůsobit její antihumánní politické strategii,“ píše jeden z hodnotících. Zda jde o skutečného pacienta z revmatologické ordinace Gabriely Peckové, zjistit nelze.

A proč na sebe uvrhla kritiku? Stačilo pár vět. "Ať se nám to líbí nebo ne, úsporná opatření pocítí v tomto případě ve svých peněženkách senioři, ale oni se tomu přizpůsobí. Já to vím, protože s nimi pracuji celý život. Mnozí se narodili za války a svůj život prožili v režimu, který jim žádné extra zbohatnutí nedovolil," pronesla ve sněmovně Pecková. A rázem proti sobě popudila stovky lidí. Jak se dalo čekat, hlavně opoziční politici toho náležitě využili.

Svaz pacientů vyzval, aby lidé hodnocení lékařky napsali - velkou odezvu to ale nevyvolalo

„Vyzýváme spoluobčany, napište své postřehy, podněty a klidně i své stížnosti na jednání, chování a odborné postupy lékařky Gabriely Peckové,“ uvedl ihned poté, co výroky zazněly, prezident Svazu pacientů Luboš Olejár. A dodal, že stížnosti mohou pacienti posílat jak přímo na Svaz pacientů, tak i na veřejný internetový portál, na kterém mohou lidé své lékaře hodnotit. Nutno dodat, že na uvedeném portále jich je do pátku 25. května sedm.

„Za to, co řekla v poslanecké sněmovně o důchodcích, k této lékařce již nikdy nepůjdu. Ti, co zažili válku tak, aby si to pamatovali, to jsou starodůchodci (nad 80 let). Tito staří lidé mají od minulého režimu vcelku důstojné důchody, málokdo má pod 8 tisíc korun korun, ale ti novodobí a budoucí důchodci narozeni po válce, ti budou mít tak malé důchody, že sotva vystačí uhradit energie a případný nájem v bytě. O jídle a lécích ani nemluvím. A za to může již nový systém výpočtu důchodu, o což se nám zasloužili tito poslanci a naše vláda. Paní doktorka by si měla zkusit, jak se takovým lidem žije. Až skončí jako poslankyně, měli by jí to pacienti vrátit a nechodit k ní. Ale je to každého věc,“ napsala na web 7. května například žena pod jménem Marie.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

reklama

autor: Alena Hechtová

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…