Nejčistším řešením je úplné zrušení zdravotnických poplatků

20.07.2013 11:00

Pro KSČM není přijatelná ani jedna varianta z těch, které nyní řeší Ministerstvo zdravotnictví ohledně poplatků ve zdravotnictví. Píší o tom Halónoviny.cz. Vrátit hospitalizační poplatek na 60 korun za den, nebo zachovat stokorunovou platbu při jejím časovém omezení na dobu 30 dní v roce?

Nejčistším řešením je úplné zrušení zdravotnických poplatků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Soňa Marková

Změny připravuje ministerstvo v reakci na nedávný nález Ústavního soudu, který hospitalizační poplatky k 1. lednu 2014 zrušil. Pokud by prý úřad nestihl připravit potřebnou změnu legislativy, od ledna by pacienti neměli za pobyt v nemocnici nic platit.

Možnosti úpravy jsou podle informací Halónovin.cz dvě. Poplatek za den v nemocnici vrátit na 60 korun a osvobodit od něho děti do 18 let. Toto řešení je podle dřívějšího konstatování ÚS v souladu s Ústavou. Další variantou je zachování stokorunové platby za den, ale bylo by časové omezení plateb na 30 dní v roce. Ani v tomto případě by děti do 18 let neplatily. „My chceme zhruba v srpnu mít návrh hotový, aby v září mohla novelu začít projednávat ve zrychleném čtení Poslanecká sněmovna a nejlépe od 1. ledna 2014 mohla platit,“ řekl serveru legislativní náměstek ministra zdravotnictví Martin Plíšek.

KSČM chce zrušení poplatků

KSČM, která zavedení poplatků od samého začátku odmítá, rozhodnutí ÚS přivítala, nicméně podle stínové ministryně KSČM pro resort zdravotnictví Soni Markové je s podivem, že pro ÚS je stokoruna problém, ale šedesátikorunová platba mu nevadí.

„Přitom je jasně prokázané, že pro některé skupiny obyvatel může být už 60 korun značná finanční zátěž, hlavně při dlouhodobé hospitalizaci. Nejčistší řešení tohoto problému není ani jedna z připravovaných variant, ale úplné zrušení zdravotnických poplatků,“ řekla Halónovinám.cz Soňa Marková.

Nadstandard jen jako luxus

Ústavní soud rovněž zrušil nadstandardy, a to k datu, kdy rozhodnutí vyjde ve Sbírce zákonů. Zatím k tomu nedošlo. Ministerstvo chce o vymezení a rozsahu nadstandardů jednat se sněmovním zdravotnickým výborem. „Pro nás je nepřijatelná už samotná filozofie, že zdravotní péče by se měla poskytovat podle toho, kolik má kdo finančních prostředků. Formulovat nadstandard jako ekonomicky náročnější variantu je proti samotnému smyslu poskytování zdravotní péče,“ řekla mimo jiné serveru místopředsedkyně zdravotnického výboru Marková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…