Pojištění cizinců opět na scéně. Pojišťovna VZP se brání mediálním výstupům

07.06.2021 11:18

Dne 2. 6. 2021 došlo v Poslanecké sněmovně v rámci třetího čtení k projednávání zákona o pobytu cizinců. Tento návrh zákona vzbudil dlouhou rozpravu a je doprovázen značnou mediální pozorností, která je podle PVZP mnohdy za únosnou mírou korektního, věcného a vyváženého informování a odehrává se v rovině spíše subjektivně emoční. Pojišťovna takto informovala v pondělní tiskové zprávě.

Pojištění cizinců opět na scéně. Pojišťovna VZP se brání mediálním výstupům
Foto: PVZP
Popisek: Pojišťovna VZP

Anketa

Je potřeba, aby lidé, kteří jsou očkovaní a vracejí se ze zahraničí, podstupovali testy na covid-19?

70%
23%
hlasovalo: 5766 lidí
Současně s tím podotkla, že se proti takovým praktikám vyhrazuje a považuje je za krajně nekorektní, aby byla jakýmkoliv způsobem napadána ona sama nebo zde byl pokus o jakékoliv mediální napadání jejích představitelů. „Vzhledem k vyvolanému zájmu médií o tuto oblast je však schopna racionálně odpovědět na veškeré dotazy ohledně provozování pojištění a jeho problémů, výhod a nevýhod," uvádí dále.

„Pojišťovna VZP je tedy neživotní pojišťovna s licencí ČNB a má dva zvláštní aspekty. Je ryze českou společností, a navíc je vlastněna veřejnoprávní institucí, takže dividendy vyplácí českému subjektu, který je součástí veřejného rozpočtu. Taková analogie existuje pouze u dceřiné společnosti Oborové zdravotní pojišťovny, která se jmenuje Vitalitas. Pro zdravotní pojišťovny je založení dceřiné pojišťovací společnosti náročné, nicméně ne nemožné, je třeba dbát na to, aby při založení nebyly užity prostředky z veřejného zdravotního pojištění. Problém nastal až zhruba v roce 2006, kdy MV stanovilo v zákoně o pobytu cizinců povinnost předložit doklad o smluvním zdravotním pojištění při žádosti o vízum a tím vytvořilo po tomto dokumentu poptávku. Zde je potřeba uvést, že mnoho cizinců vlivem jiného prostředí, ze kterého pocházejí, nechápe zdravotní pojištění jako nutnost, ale pouze jakousi formalitu pro získání víza či pobytu a nemá snahu do něho příliš investovat," popisuje PVZP.

Proti přidělení monopolu na pojištění cizinců státní PVZP se ozvalo několik zástupců soukromých subjektů.

„Nejprve je důležité zmínit, že vládní návrh tak, jak byl připraven, pojištění neřeší. Proto s ním nemáme žádný problém. Bohužel, do druhého čtení byl jako blesk z čisté oblohy připojen návrh dvou poslanců, který de facto monopolizuje a zestátňuje celé jedno pojistné odvětví,“ sdělil naší redakci Karel Waisser, generální ředitel Slavia pojišťovny. Obdobně se pro ParlamentníListy.cz vyjádřil také generální ředitel UNIQA pojišťovny Martin Žáček.              

„Jedná se o očividnou snahu o vytěsnění konkurence zákonem. Žádný monopol ještě nikdy nikomu nepřinesl nic dobrého. Domníváme se, že to v konečném důsledku bude znamenat zhoršení zdravotní péče pro cizince. Zrušením konkurence může dojít k výraznému navýšení ceny a tedy i k následnému opětovnému navýšení počtu nepojištěných cizinců a zároveň zvýšení rizika cílené zdravotní turistiky hrazené z peněz daňových poplatníků," poznamenal Martin Žáček z pojišťovny UNIQUA.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…