Poslanci ANO tlačí monopolní pojištění. Resorty kroutí hlavou, odborníci také

01.06.2021 21:48

Pozměňovací návrh zákona z dílny zástupců vládnoucího ANO Věry Adámkové a Miloslava Janulíka ve svém textu definuje výsadní postavení státní Pojišťovně VZP (PVZP). Tento takzvaný přílepek budí pozornost nejen médií, ale rovněž odborníků. Vypadá to, že jej s nimi nikdo nekonzultoval. V pojištění cizinců, které je ve hře, jde přitom o stovky milionů korun ročně.

Poslanci ANO tlačí monopolní pojištění. Resorty kroutí hlavou, odborníci také
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloslav Janulík a Michal Hašek

Anketa

Bojíte se klimatické katastrofy?

7%
91%
hlasovalo: 5384 lidí
Poslankyně Adámková a její stranický kolega Miloslav Janulík, jak Seznam Zprávy několikrát popsaly, navrhují, aby zdravotní pojištění mohli cizinci uzavírat pouze u jediné společnosti: Pojišťovny VZP, akciovky vlastněné Všeobecnou zdravotní pojišťovnou.

Pozměňovací návrh k vládnímu návrhu zákona o pobytu cizinců na území České republiky ve svém devátém bodě konkrétně říká, že „cestovní zdravotní pojištění podle odstavce 6 je po přechodnou dobu 5 let od nabytí účinnosti zákona oprávněna poskytovat výhradně Pojišťovna VZP, a.s.“.  

Co to znamená? Zákon by prakticky připravil o potenciální byznys všechny ostatní subjekty na trhu. Oba zástupci dolní komory Parlamentu uvádí, že danou změnou by chtěli pomoci rovněž VZP. Adámková i Janulík jsou členy její správní rady. Adámková krom toho působí v pražském IKEMu a je předsedkyní Výboru pro zdravotnictví.

Rozpaky nad kroky obou zákonodárců nevyslovují pouze konkurenční pojišťovny, ale rovněž resorty. Jak potvrdili zástupci ministerstva zdravotnictví, v tuto chvíli není jasné, proč k takto výrazné změně dochází. Obdobná slova uveřejnily také citované zprávy Seznamu.

„Není zřejmé, na základě jakých dat je navrhována tato změna a proč se předkladatel domnívá, že není současná úprava dostačující,“ píší v dokumentu právníci ministerstva.

Za pokus o znárodnění části pojistného trhu a snahu o omezení hospodářské soutěže a vytvoření monopolu na zdravotní pojištění cizinců s pobytem na území České republiky označila chystané kroky Hospodářská komora. Ta rovněž vyzývá Poslaneckou sněmovnu, aby návrh části poslanců zamítla.

ParlamentníListy.cz v úterý večer oslovily další dotčené subjekty, stejně tak Českou asociaci pojišťoven, kde se problematice věnují. Jednotlivá vyjádření přineseme ve středu ráno. O zmíněné změně zákona, jež vyvolává emoce, se totiž hlasuje právě tento den v 9 hodin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…