Rušení poplatků u doktora: Tomáš Cikrt se nám svěřil, že má strach o budoucnost Česka

16.08.2013 12:54

„Mám vážné obavy nejen o naši zemi, ale i o zdravotnictví jako takové. Bude se řvát, že není na platy zdravotníků a léčbu pacientů.“ ParlamentnímListům.cz to řekl někdejší mluvčí Ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt v reakci na slova senátora Zdeňka Schwarze (nestr. za ODS) o úplném zrušení regulačních poplatků.

Rušení poplatků u doktora: Tomáš Cikrt se nám svěřil, že má strach o budoucnost Česka
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Tomáš Cikrt

Ústavní soud nedávno rozhodl o tom, že stokorunový poplatek za pobyt v nemocnici má do konce letošního roku skončit, protože je příliš vysoký. Ministr zdravotnictví Martin Holcát proto hodlá prosadit jeho snížení na šedesát korun, a pokud dojde k rozpuštění Poslanecké sněmovny, ministr toto zákonné opatření předloží rovnou do Senátu.

Pokud zákon neprojde, pacienti nebudou platit nic

Ministerstvo chce také od nemocničních poplatků osvobodit děti do 18 let a uvažuje se i o předložení zákona, který by zvýšil platbu státu pojišťovnám za děti, důchodce nebo nezaměstnané o pět a půl miliardy ročně. Pokud by Senát zákonná opatření navržená vládou schválil, aby začala platit, musí je ještě potvrdit poslanci na své první schůzi po případných předčasných volbách.

Snížení nemocničních poplatků by v Poslanecké sněmovně zřejmě podpořila i pravice. V případě nepřijetí zákona by totiž přestali pacienti platit poplatky úplně a nemocnice by tak přišly o dvě miliardy. Pokud návrh projde, mohou nemocnice přijít až o 750 milionů korun. Vloni vybraly 1,9 miliardy. Rozdíl však ještě vzroste, pokud přestanou platit děti do 18 let.

Zrušme poplatky úplně

Místopředseda výboru pro zdravotnictví a sociální politiku Senátu Zdeněk Schwarz (nestr. za ODS) by poplatky zrušil úplně. Řekl to ve včerejších Událostech, komentářích v České televizi. „Regulační poplatky se nikde v civilizovaném světě neosvědčily, proto zastávám názor, že by se měly zrušit. Snížení na šedesát korun je jedna z cest k jejich zrušení,“ uvedl senátor Schwarz.

Podle něj budou muset nemocnice a léčebny změnit systém financování určitých komodit nebo najít jiná úsporná opatření. „Budou se s tím muset vypořádat nebo jim bude muset pomoct vláda a stát. Mluví se také o dalších variantách, že se bude více přispívat na státem placené pojištěnce,“ doplnil senátor.

Poplatky se osvědčily

Bývalý mluvčí Ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt však poplatky hájí. „Osvědčily se všude i v civilizovaném světě. To je nesmysl, co říká pan Schwarz. Osvědčily se jako krátkodobé, na několik let přechodné řešení, než přijde reforma zdravotnictví. Bohužel politici nejen vlevo, ale i z ODS, Julínkově reformě zabránili,“ řekl ParlamentnímListům.cz Cikrt.

A pokračuje: „V prvním roce se ušetřilo pět miliard tím, že lidé přestali plýtvat léky a těchto pět miliard se mohlo přesunout na léčbu rakoviny a jiných onemocnění, což se i stalo. Dalších pět miliard byly přímo zisky. Takže poplatky kromě toho, že lidi trošku naučily vidět, co to stojí, tak stabilizovaly po několik let zdravotnictví a stabilizovaly je právě v době krize, kdy začal být problém se zdroji ve zdravotnictví,“ připomíná Cikrt.

Bude se řvát, že není na platy zdravotníků a léčbu pacientů

Rozhodnutí ústavních soudců o snížení poplatků bylo podle Cikrta politicky dané a už předem bylo jasné, že do nich soud v novém složení nějakým způsobem zasáhne. Senát podle něj snížení poplatků zřejmě schválí. „Pokud ale zruší poplatky úplně, tak tím zdravotnictví poškodí, protože bude chybět stabilizační prvek, bude to díra do financí třeba praktických doktorů a dalších. Místo řečí o tom, co by se mělo zrušit, by konečně všichni páni politici měli říct, co dál se zdravotnictvím chtějí. Nikdo ale takový program nemá. Zejména levice má program o tom, co zruší, co zničí, destruuje, ale co s tím, to nenabízí. Takže já mám vážné obavy nejen o naši zemi, ale i o zdravotnictví jako takové,“ obává se Cikrt.

„Nejsme bohaté Německo, které zrušilo poplatky v době, kdy mělo velké přebytky. Jsme chudé Česko, jehož zdravotnictví je v posledních letech v deficitu a teď se to ještě prohloubí a bude se řvát, že není na platy zdravotníků a léčbu pacientů,“ uzavřel bývalý mluvčí Ministerstva zdravotnictví.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…