Šéfka hospice: Podle Kalouska nám církevní restituce pomohou. Neví, co mluví

07.03.2012 17:34

Podle ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) povede vyrovnání státu s církvemi k mnoha pozitivním jevům. Mimo jiné se církevní restituce prý odrazí i na kvalitě péče v hospicích, kam může církev po navrácení majetku investovat své finance. ParlamentníListy.cz proto zajímalo, do jaké míry restituce mohou hospicům skutečně pomoci. Podle šéfky takového zařízení v Olomouci ministr financí mluvil o pozitivním dopadu církevních restitucí na činnost hospiců, aniž by byl plně obeznámen s realitou.

Šéfka hospice: Podle Kalouska nám církevní restituce pomohou. Neví, co mluví
Foto: hns
Popisek: Církevní restituce, ilustrační koláž

Hospice jsou zařízení, která jsou určena k pobytu nevyléčitelně a těžce nemocných osob. Hospic na Svatém Kopečku je zřízený Arcibiskupstvím Olomouckým. Jeho ředitelka Jana Vážanová si zatím není jistá, zda vyrovnání státu s církvemi pomůže zdejšímu hospici a jeho klientům. Podle ní je provoz hospice financován z více zdrojů a zařízení tedy není závislé přímo na církvi.

Nejsou peníze na navyšování platů personálu

„Nevím, jestli se restituce přímo dotknou našeho hospice. Nejsme totiž financováni církví. My jsme sice nezisková organizace zřízená Arcibiskupstvím Olomouckým. Máme platby ale od zdravotních pojišťoven, Ministerstva práce a sociálních věcí, Magistrátu města Olomouce, oslovujeme obce, sponzory, a klienti si přispívají podle výše svého příjmu na služby, které nejsou zdravotního charakteru,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz Vážanová.

Podle ředitelky je současný počet třiceti lůžek v hospici, který vede, momentálně dostačující. Problém vidí spíše v tom, že v souvislosti se zdražováním energií, potravin a krácení dotací v sociální sféře nejsou peníze na navýšení platů zaměstnancům. „Mrzí mě, že nejsou lépe nastavena pravidla u přidělování dotací ze strany Ministerstva práce a sociálních věcí. Nevíme, jestli jeden rok dostaneme tři miliony nebo dva. Všechno se navíc zdražuje. Pak není prostor ke zvyšování platů personálu. Práce těchto lidí, kteří jsou přímo u umírajících pacientů, je velmi náročná,“ podotkla ředitelka hospice, který funguje již desátý rok.

Kalousek: Rozhodující je kvalita hospiců

Ministr financí je však přesvědčen, že církevní restituce mohou hospicům pomoci. Na otázku deníku Právo, jak se může pozitivně projevit, že státní kasa zchudne o 59 miliard v souvislosti s vypořádáním státu s církvemi, uvedl: „Zbavíme se především představ, že tlustý prelát si nacpe peníze do pytle a zmizí s nimi do zahraničí. Stát ročně 1,5 miliardy financuje platy duchovních. To skončí. Církev vedle svého základního poslání bude financovat činnosti, ve kterých se již dnes angažuje-školství, zdravotnictví, sociální služby a opravy kulturních památek,“ řekl ministr financí Kalousek.

A pokračuje: „Výplata náhrad není nic jiného, než že tyto činnosti budou finančně posíleny prostřednictvím církvím vydaného majetku. Prostředky tak půjdou celé společnosti. Zuřivému antiklerikálovi může samozřejmě vadit, že zařízení nebude provozovat stát, kraj, hejtman, ale diecéze, charita nebo řád. Osobně jsem ale přesvědčen, že je lidem jedno, kdo je zakladatel a kdo to platí. Rozhodující je kvalita hospiců, sociálních charit, škol. Peníze si tedy nikdo nezakope pod švestku,“ doplnil.

Vážanová: Církevní jsou pouze čtyři hospice

Ředitelka olomouckého hospice to ale vidí trochu jinak. „Pan Kalousek použil slovo hospic, protože se mu to asi v té chvíli hodilo, aniž si úplně uvědomil, o čem mluví. Církevní jsou pouze čtyři hospice ze všech čtrnácti v republice. Takže se nedá úplně jasně říct, že církevní restituce pomohou právě těmto zařízením. Mě osobně trápí spíš to, že nemůžu zvýšit platy zaměstnancům, a nejsem si jistá, jestli mi s řešením tohoto problému v dohledné době pomohou restituce církevního majetku,“ uzavřela Vážanová pro ParlamentníListy.cz.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…