Šest let studia a mzda hospodského. I to je realita v českých nemocnicích

06.07.2012 19:15

Lékaři ani sestry nemocnice ve Strakonicích nevstupují do léta zrovna s nadšením. Od 1. července se jim totiž krátí platy, a to přesto, že nemocnice patří k nejlepším nejen na jihu Čech, ale i v ČR. Za vše můžou pojišťovny, které zkrátily úhrady a také vyšší energie a DPH. Management špitálu tak musí na situaci reagovat, pokud chce zachovat provoz.

Šest let studia a mzda hospodského. I to je realita v českých nemocnicích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lékař s pacientem, ilustrační foto

U lékařů by mohla mzda poklesnout až o tři tisíce korun, u sester či laborantů je to od tisíce do patnácti set korun měsíčně. Pro zaměstnance to není nic příjemného. Takový nástup léta si nepředstavovali.

„Je to špatné, všechno se zdražuje. Dělám tu patnáct let a dělám tu ráda, ale to, že namísto toho, co bychom měli dostat přidáno, se nám ubírá, se mi nelíbí. Vím, že vedení nemocnice za to přímo nemůže, ale tenhle stát ano. A především šílený Kalousek a jeho nesmyslná opatření. Ať si zkusí vyjít s dvěma dětmi s třiceti tisíc měsíčně. Kdybych neměla manžela a hodné rodiče, asi skončíme pod mostem,“ míní zdravotní sestra z porodnického oddělení.

Předseda představenstva Nemocnice Strakonice a.s. a ředitel Tomáš Fiala také zrovna nevítá nepopulární kroky. Vedení ale musí reagovat na situaci. „Reagujeme tím na situaci, kterou nastavily zdravotní pojišťovny. Tam nastalo snížení úhrad, a to znatelně. Pro letošní rok je na úrovni 98 procent úhrad roku 2010,“ uvedl ředitel strakonické nemocnice. K tomu se přidává i dražší cena energií a zvýšení DPH. 

„V letošním roce jednáme o navýšení úhrad se zaměstnaneckými pojišťovnami, v příštím roce máme naději na doplatek od VZP. Projeví se to ale nejdříve na podzim příštího roku. Stále není ukončeno vyúčtování poskytnutých služeb za rok 2012,“ říká Tomáš Fiala s tím, že ale ještě letos by přeci jen mohla mírně stoupnout průměrná mzda.

Právě podle zdravotníků za vše mohou pojišťovny a především VZP, která šetří, jak může. To se nelíbí ani lékařům. „Když vidíte, jaké paláce si v uplynulých letech pojišťovny stavěly, jak hospodařily, kolik toho prohýřily a dneska šetří na každém papíru, na každé tužce a neříkám o úhradách za péči, je to smutné. A stát to přitom nijak nereguloval, nekontroloval. Teď na to dojíždíme my – personál a taky pacienti. Poděkujme této vládě, která dělá úspory tam, kde by neměla. A na dalších místech vyhazuje miliardy,“ řekl další ze zaměstnanců nemocnice, řadový lékař.

Nemocnice nevylučuje, že bude muset propouštět. Především ale formou, že za zaměstnance, kteří odchází do důchodu, už nebude nabírat nové. Kromě jiného pak vše komplikuje ještě snaha pojišťoven o snížení lůžek. Ve Strakonicích by to mohlo být přes 60 míst, a jak bude situace vypadat, se ukáže až na podzim.

Podobně musí šetřit více jihočeských nemocnic. Například i nemocnice v Jindřichově Hradci. Ta kromě úspor, bude také propouštět. A podle zpráv ze špitálu, to nemusí být jen lidé, kteří odchází do důchodu nebo jsou na dobu určitou. Jen specialisté lékaři a laboranti nemusí mít strach. Tyto lidi si žádná nemocnice netroufne propustit.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…