Stát již nebude moci trestat odepření očkování: Odborník se bouří

30.07.2010 17:12

Lékaři a odborníci kritizují to, že rodiče již nebudou moci být postiženi kvůli odepření očkování. Například podle České vakcionologické společnosti stále zákon ukládá, aby rodič ctil právo dítěte na dosažení nejvyšší dosažitelné úrovně zdravotního stavu.

Stát již nebude moci trestat odepření očkování: Odborník se bouří

Roman Chlíbek z České vakcinologické společnosti se pozastavuje nad tím, jak mohl Nejvyšší správní soud (NSS) zrušit trest za odepření očkování, když prý stále platí zákon č. 258 z roku 2008, který povinnost očkování ukládá.

Nejvyšší správní soud totiž minulý týden posuzoval případ Gabriely a Viléma Čechových z Moravy, kteří odmítli pokračovat v očkování svého dítěte, kvůli čemuž od hygieniků dostali pokutu osm tisíc korun. Rodiče tvrdili, že jejich dítě mělo po očkování hexavakcínou vedlejší reakce.

Soud ale vyřkl, že stát nemá na trestání právo, protože povinnost očkovat určuje podrobně pouze vyhláška ministerstva zdravotnictví. A to je dle soudců málo na to, aby stát za její porušení mohl trestat.

Příslušný zákon stále prý platí

„Mě trochu zaskočilo, že Nejvyšší správní soud tvrdí, že v zákoně není nikde zmínka o očkování. Podle mě pořád platí zákon č. 258 z roku 2008, kde je jasně napsáno, že fyzická osoba, která žije v ČR, je povinna se podrobit stanovenému druhu pravidelného očkování," uvedl v rozhovoru pro Radiožurnál Roman Chlíbek.

Někteří rodiče tvrdí, že je pouze na jejich rozhodnutí, jestli nechají své ratolesti očkovat. Chlíbek vysvětlil, že se odpůrci očkování opírají o úmluvu o lidských právech a biomedecíně, kde se praví, že rodič může rozhodovat o svém dítěti.

„Na druhou stranu by rodiče měli ctít i právo dítěte, které je rovněž zakotvené v úmluvě, na dosažení nejvyšší dosažitelné úrovně zdravotního stavu. A nic vyššího než preventivně očkovat není," řekl dále Chlíbek.

Je tam veřejný zájem

„Nejsem si jistý, jestli si česká populace v tuto chvíli uvědomuje dopad na veřejné zdraví. Nejde jen o mě jako jednotlivce a rozhoduji jen o svém dítěti, ale je potřeba vidět, že jsou to přenosná onemocnění. A tam je veřejný zájem a chráním tím i své okolí," dodal Chlíbek.

Případ Čechových se teď vrací Městskému soudu v Praze, který je ale pro své další rozhodnutí názorem NSS vázán. Ministerstvo zdravotnictví tak bude muset vymyslet, jak si s pravidly dále poradí.

"Zatím to nemůžeme komentovat. Nejdříve to musí probrat naši právníci," sdělil mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň. Předseda vakcinologické společnosti Roman Primula je rozhodnutím soudu překvapen. Bude podle něj muset dojít k úpravě zákona, který by přesně vymezil devět povinných očkování.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…