Topka chce znát denní počty očkovaných

09.01.2021 20:17

Současný plán očkování nesmí podle opoziční TOP09 ochromit běžné fungování zdravotnického systému, dopředu naplánované zákroky, elektivní péči i kapacitu zdravotnických zařízení. Očkování je sice prioritou, nesmí však vést k paralýze systému, dodává v době, kdy právě řada nemocnic hlásí plný stav.

Topka chce znát denní počty očkovaných
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová

Anketa

Jaký trest navrhujete pro podniky a živnostníky, kteří mají otevřeno navzdory zákazům?

hlasovalo: 14310 lidí
V očkovacím plánu, podle oficiálních výstupů na stránkách TOPky, musí být zahrnuto i to, jakým způsobem se k aplikaci vakcíny dostanou ohrožené skupiny obyvatel, zejména lidé v pokročilém důchodovém věku žijící v menších městech s menší dostupností dopravy do fakultních nemocnic.

Učitelé by měli být v očkovacím plánu zahrnuti už v průběhu února, jelikož právě díky vakcinaci se mohou vrátit děti do škol.

„Vakcinace pedagogů je prioritou a musí následovat po proočkování nejrizikovějších skupin lidí. Považujeme tento postup za nezbytnou prevenci, aby při třetí vlně nemusela být omezena výuka tak drastickým způsobem jako nyní," doplňuje opoziční strana.

Ta rovněž trvá na tom, aby Ministerstvo zdravotnictví zveřejňovalo na denní bázi počet očkovaných osob v Česku.

Z Národní strategie očkování (redakční výběr):

Nejúčinnějším nástrojem kontroly současné pandemie nového onemocnění covid-19 je očkování. Součástí prevence šíření nákazy v populaci a ochrany jednotlivce je očkování, které bude probíhat v souladu s přijatou národní vakcinační strategií. Jakmile bude očkovací látka proti onemocnění Covid19 registrována pro použití v Evropě a dostupná v ČR, bude nezbytné tuto strategii implementovat do běžné praxe a využívat v organizaci očkování. Strategie očkování byla odborně navržena Českou vakcinologickou společností ČLS JEP, projednána klinickou skupinou Covid II MZ a schválena Národní imunizační komisí ČR. Hlavním cílem vakcinace proti Covid-19 je ochrana obyvatel před onemocněním a zabránění šíření nákazy v populaci, což vede k minimalizaci počtu úmrtí, minimalizaci přetížení akutních a intenzivních lůžek ve zdravotnických zařízeních, předcházení nozokomiálním přenosům a ochraně složek kritické infrastruktury země.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…