Ve vězení. Tam mohou příště skončit neposlušní lékaři

26.02.2011 21:46

Je v zájmu vlády, aby začala uvažovat o zákonné normě, díky které bude za všech okolností schopna zajistit dostupnost lékařské péče. Myslí si to poslanec a předseda sněmovního Výboru pro zdravotnictví Boris Šťastný. Přinutit lékaře poskytovat nezbytnou péči by měly i trestní postihy.

Ve vězení. Tam mohou příště skončit neposlušní lékaři

Zákon by podle Šťastného měl zpřísnit alespoň ve státních zdravotnických zařízeních podmínky pro lékaře tak, aby se lékař nemohl vymanit z povinnosti poskytovat péči, bude-li to vyžadovat situace.

Buď chce stát péči zajistit, nebo ne

„Stát si musí vybrat. Buď bude v ústavě garantovat svým občanům dostupnou lékařskou péči, nebo to v ústavě garantovat nebude. V tom druhém případě není co řešit a debata je zbytečná. Pokud ovšem chce stát dostupnou péči zajistit za všech okolností, pak musí mít v ruce účinný nástroj a tím je jasně formulovaný zákon," uvedl pro ParlamentníListy.cz Boris Šťastný.

Podle něj akce Děkujeme, odcházíme jasně ukázala, že stát je v případě krize bezmocný a nedisponuje žádnou zákonnou pákou, kterou by mohl dbát o zachování zdravotní péče pro své občany. „Není to proti lékařům. Je to pro občany," zdůraznil poslanec.


Alespoň Fakultní nemocnice

Stěžejní pro stát by podle Šťastného měla být alespoň páteřní síť nemocnic pod dikcí ministra zdravotnictví, tedy síť fakultních nemocnic. „Zde by měla existovat možnost, aby si stát mohl vymoci službu lékařů a popřípadě i jiných zdravotníků. Tak jako je to v případě hasičů, policistů či armády," myslí si Šťastný.

Na dotaz redakce odmítl, že by v tuto chvíli on sám podobný zákon chystal. „Toto je příliš závažná věc, než aby mohla být řešena prostřednictvím poslaneckého návrhu. Ano, já jsem připraven podobnou věc prostřednictvím svého poslaneckého klubu navrhnout, ale zákonodárná iniciativa by měla přijít od státu, tedy vlády," konstatoval poslanec.

Bude-li třeba, tak i kriminál

Šťastný už dříve poukázal na to, poukazuje na to, že na rozdíl od ostatních zemí nemáme prostředky, jak řešit s příslušníky profesí nezbytných pro chod státu krizovou situaci. „Bude nutné pod skutečně tvrdými postihy na úrovni odnětí svobody za trestný čin zajistit nejnutnější péči, aby neumírali lidé," prohlásil Šťastný rezolutně a tím, že je třeba zákonem postihovat situaci, která ohrožuje občany tohoto státu.


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…