Vzkaz Hegerovi: Klient není přece ten, koho skosí infarkt

04.06.2012 15:45

V pondělí se uskutečnila další blokáda ministerstva v rámci protestní akce Stop vládě. Po resortu školství a kultury se terčem obléhajících stala budova ministerstva zdravotnictví, vedeného Leošem Hegerem (TOP 09).

Vzkaz Hegerovi: Klient není přece ten, koho skosí infarkt
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09)

Asi čtyřicet demonstrantů vesměs odborářů, pacientů a zdravotně postižených se i přes nepřízeň počasí sešlo v pondělí před ministerstvem zdravotnictví. Na improvizovaném podiu důvod jejich setkání charakterizoval jediný transparent s nápisem: „Přišli jsme se s vámi rozloučit.“

V úvodu akce se konalo divadelní představení pohádky O zlém drakovi jménem české zdravotnictví a třech princeznách.

Malá účast - to je totální rezignace Čechů na situaci?

ParlamentníListy.cz mezi účastníky pondělního brífingu pátraly po důvodech, proč lidé na Palackého náměstí přišli - co je k tomu vedlo?

"Víte, já jsem pracoval 40 let jako primář interního oddělení na Slovensku. Vím, že i tam byly podobné snahy udělat se zdravotnictvím to, co tady, ale neuspělo to. Jen nechápu, že tu dnes nejsou skoro vůbec žádní důchodci, o které jde přece nejvíce. Jsem z toho hodně zklamaný, svědčí to zřejmě již o totální rezignaci lidí na všechno, co se děje, o deziluzi, že něco jde změnit. Kdyby tu byl milion lidí, tak by šance na změnu byla, těchto pár lidí, je nevýznamé," řekl ParlamentnímListům.cz František Lovrát, lékař v penzi, který na protestní brífink dorazil i se svojí manželkou - také lékařkou.

Jak dodal, je špatné, že lidé silně začínají postrádat morálku, že se ze zdravotnictví stává byznys a z pacienta klient. "To je nepřípustné. Klient může být přece ten, kdo si kupuje auto, ale ne ten, koho skosí infarkt a potřebuje pomoci. Je to neetické, protože zdravotnictví nesmí být o penězích, zdravotnictví je i o osobním obětování. A pokud to přestává platit, je to zlé. Přirovnal bych to k olympiádě - ta už také není o sportu a fair play - ale o výkonech na pokraji přežití či spíše smrti, o obchodu a obrovském byznysu - tu podstatu, kterou v sobě po celá staletí měla, ztratila," dodal ještě ParlamentnímListům.cz František Lovrát. Podle něj je chybou to, že ministra zdravotnictví nedělá lékař, který má za sebou opravdu zkušenost s pacienty, s těžkými pacienty, takový, který s nimi u lůžka trávil noci.

Heger po vstupu na jeviště přines nečas

Bohužel, jeho myšlenka během protestu podpořena nebyla. Po divadelní scénce, přišel mezi demonstrujících pár desítek lidí i ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Dlouho stál jen stranou, aniž by byl vyzván k tomu, aby mohl obhájit svůj postoj, který byl společně s jinými kroky vlády kritizován.

Až poté, co zazněly připomínky k tomu, jakým zásadním způsobem se má změnit dojezdový čas vozů rychlé záchranné služby v některých oblastech republiky z úst Dagmar Žitníkové, předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče, přihlásil se sám ministr o slovo. I přesto, že poprchávalo, odmítl deštník, čehož zřejmě vzápětí zalitoval.

Ihned poté, co promluvil první slova, spustil totiž prudký déšť, a tak - i přesto, že šéf kabinetu ministra Jan Růžička prozradil, že Leoš Heger není fanouškem deštníků - byl ministr rád, že ho pod deštník na podiu schovala právě Žitníková. Slíbil, že kritika, jež na brífingu zaznívala, je mu známá a snaží se všechny body z ní pečlivě prozkoumávat a řešit tak, aby nepřišli zkrátka ani pacienti, ale ani zdravotnictví a potažmo stát.

"Pro pana ministra opravdu nejsou ty požadavky ničím cizím, naposledy o nich jednal s lékařskými odbory minulý čtvrtek," řekl ParlamentnímListům.cz Růžička.

Přesto podle sdělení Luboše Olejára, prezidenta Svazu pacientů, protesty proti novému systému ve zdravotnictví budou trvat až do konce června. To, jakými formami, však prý i ze strategických důvodů, sdělit nechtěl. 

Lidé psali vzkazy Hegerovi

Na happeningu, který pořádal Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče, Lékařský odborový klub a Národní rada osob se zdravotním postižením mohli lidé v petičním stanu podepsat petici za odstoupení vlády a napsat libovolný vzkaz ministru Leoši Hegerovi (TOP 09). Ministr dostane petici spolu s rezolucí, kterou mu protestující chtějí po skončení happeningu předat osobně. Ke cti ministra Hegera budiž skutečnost, že vždy při předchozích protestních akcích za lidmi  přišel, pokud se v té době v budově nacházel.

Ústředním tématem protestu a debaty s ministrem byly platy v nemocnicích a nesplněný slib desetiprocentního nárůstu. Dalším tématem bylo také ohrožení dostupnosti péče. Podle návrhu ministerstva by to lidé měli mít do nemocnice 60 minut jízdy, což si odboráři vykládají jako možné rušení několika desítek nemocnic. Kriticky je vnímána také novinka, podle které si mohou lidé v nemocnici za pět až 15 tisíc korun zaplatit vybraného lékaře.

Další zastávka v rámcí akce Stop vládě je naplánovaná na čtvrtek. Pro tentokrát se má blokádě podrobit resort ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09).

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová, Pavel Kozdera

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…