„A pak se nebude chtít nám.“ Francie hoří, Macron nic. Jde i o ČR

24.03.2023 12:04

Menšinová vláda francouzského prezidenta Emmanuela Macrona bez souhlasu parlamentu prosadila změny v důchodovém systému a posunula věk odchodu do důchodu ze současných 62 let na 64 let, což je stále o rok níže, než je stávající věková hranice v Česku. Ve Francii kvůli posunutí odchodu do důchodu vypukly prudké demonstrace. V Bordeaux začala hořet radnice. Od demonstrantů zaznívá, že když vláda nechtěla vyjednávat o důchodové reformě, musí počítat s tím, že občany jednoho dne přejde chuť diskutovat s vládou. A protestují.

„A pak se nebude chtít nám.“ Francie hoří, Macron nic. Jde i o ČR
Foto: Repro Twitter
Popisek: Protesty ve Francii

Ve Francii je tradice stávek hluboce zakořeněna. Francouzi a Francouzsky vycházejí do ulic takřka se železnou pravidelnosti z mnoha různých důvodů. V posledních pár letech na sebe strhlo pozornost hnutí žlutých vest, které protestovalo proti rostoucím cenám pohonných hmot, ale členové hnutí postupně protestovali proti prezidentovi Emmanuelu Macronovi a jeho vládnutí obecně.

Poté se Francouzi v protestech zaměřili na covidové restrikce a dožadovali se jejich zmírnění, potažmo zrušení.

A teď protestují proti posunutí věkové hranice odchodu do důchodu ze 62 let na 64 let. Pařížští popeláři omítají odvážet odpadky. Situace v hlavním městě už je natolik neúnosná, že kupříkladu provozovatelé restaurací už soukromě zjišťují, jak odvoz odpadů a jejich spálení ve spalovnách zařídit prakticky jakoukoli cestou.

Server amerického listu New York Times upozorňuje, že situace se prozatím nijak nezlepšuje. Část Francouzů je nadále rozezlena na nejvyšší míru. Nejlépe to vystihl padesátiletý elektromechanik v přístavu Marseille Renald. „Tato vláda nechce vyjednávat,“ řekl mi před skladem pohonných hmot. „No, v určitém okamžiku se ocitnou proti lidem, kteří také nechtějí vyjednávat.“ „Panuje tu velký hněv,“ dodal.

Hněv některých Francouzů dospěl do takového bodu, že dokonce neváhali zapálit radnici v Bordeaux. Záběry radnice v plamenech obletěly svět na sociálních sítích.

 

 

Publicistka Lucie Sulovská poznamenala, že české protesty, i ty proti vládě Petra Fialy (ODS), vypadají v porovnání s tím, co předvádějí Francouzi, vlastně ještě mírně. „České demonstrace (jakékoliv) musí na místní francouzské expaty působit jako nedělní vycházky Spolku spokojeného stáří,“ napsala na faceobooku.

Protesty ve Francii neutichají

Ke zvláštnímu srovnání protestů sáhl také europoslanec SPD Ivan David. Srovnal současné demonstrace ve Francii, při nichž jen v Paříži údajně vzplálo na 5 desítek ohňů, s protesty v Kyjevě v roce 2014, kdy padla vláda tehdejšího proruského prezidenta Janukovyče.

„Více než milion demonstrantů vyšel do ulic po celé zemi, což některé bezpečnostní zdroje popsaly jako ‚povstání‘ proti vládě v Paříži. Desetitisíce dělníků vstoupily do stávky a demonstranti zablokovali veřejnou dopravu, školy a ropné rafinérie. Ve snaze rozbít protesty policie použila slzný plyn, vodní děla, zábleskové granáty a obušky. Videa kolující na sociálních sítích ukazovala těžce obrněné důstojníky, jak mlátí neozbrojené demonstranty,“ napsal k demonstracím David na facebooku.

„Jak píše nejmenovaný zdroj, když v Kyjevě v roce 2014 protestovalo v ulicích kolem 300 až 400 000 lidí, všechny západní vlády požadovaly okamžité jednání s demonstranty a jejich představitelé se sjížděli do Kyjeva jako na skutečný ‚mejdan‘. Ohledně Francie panuje ohlušující ticho, přestože demonstranti požadují to samé jako demonstranti v Kyjevě – odstoupení vlády a prezidenta. Kde je tedy rozdíl? Inu, Janukovyč nebyl ‚jejich‘, Macron je naproti tomu nedílnou součástí evropské ‚nové demokracie‘, ve které už není třeba dodržovat ústavu,“ pokračoval.

Protesty ve Francii neutichají

Protesty ve Francii neutichají

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

To jen Češi čumí se staženými ocasy....., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemagic woman , 24.03.2023 17:24:19
Co asi je ještě potřeba jim udělat aby pochopili realitu v ČR.Bojím se,že kdyby Fiala a jeho banda Čechům vzkázali ať jim políbí zadnici,že by začaly disciplinovaně tvořit fronty čekajících .......

|  15 |  0

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…