„A už jsou tu noví ‚Biľakové‘!“ Americké vojsko u nás? Expremiér jde do otáček nad plánem Černochové

11.04.2022 21:44

Bývalý premiér za ČSSD Jiří Paroubek je kritický ke snahám vlády Petra Fialy a konkrétně ministryně obrany Jany Černochové (ODS), aby na českém území trvale operovala armáda Spojených států. Podle Paroubka na to doplatí čeští občané, protože provoz americké základy bude drahý a půjde na úkor peněz do zdravotnictví nebo školství a navíc se kvůli tomu může Česká republika stát terčem útoku.

„A už jsou tu noví ‚Biľakové‘!“ Americké vojsko u nás? Expremiér jde do otáček nad plánem Černochové
Foto: reprofoto XTV, tan
Popisek: Expremiér Jiří Paroubek hostem XTV

„A máme to tady podle očekávání zase. Ministryně obrany Černochová z ODS a místopředseda ODS Vondra hrdě vztyčili padlou vlajku někdejšího premiéra Topolánka, který někdy před patnácti lety nadšeně prosazoval radarovou základnu americké armády na dohled od Prahy,“ píše rozladěný Paroubek v komentáři na serveru Aktuálně.cz.

Paroubek tvrdí, že konflikt na Ukrajině dělá radost „všemožným zbrojařům“, kteří roky marně čekali na pořádný konflikt. „Už to s prodejem jejich horkého zboží vypadalo nahnutě – válka v Afghánistánu skončila, v Sýrii se situace uklidňuje, stejně tak klesá intenzita bojových operací v některých státech severní Afriky. Prostě bylo potřeba najít nové zákazníky,“ má jasno Paroubek.

„Evropské státy nechtěly příliš nadšeně utrácet za zbraně, stejně tak i celá řada amerických zákonodárců si kladla otázku, zda ten neproduktivní zbrojařský moloch – prezidentem Eisenhowerem kdysi deklarovaný jako vojenskoprůmyslový komplex – nestojí moc federálních peněz. Teď už skoro nikdo ani necekne. Všude jede mediální vlna – musíme se pořádně ozbrojit, co kdyby se Rus pustil na pochod dál na západ,“ štve Paroubka, že najednou chce celý Západ zbrojit.

Přitom je podle Paroubka zcela jasné, že Rusko má zájem jen na jihu a východě Ukrajiny, kde žije převážně ruskojazyčné obyvatelstvo a kde již osm let probíhá válka. „Taky je jasné, že Ruská federace nemá ani sílu, ani chuť pochodovat k Atlantiku. Otázkou tedy je, proč mnohonásobně silnější vojenský blok NATO chce být ještě mnohem a mnohem silnější než veškeré vojenské síly Ruské federace. Celé to povede k dalším kolům zbrojení, tedy utrácení našich veřejných peněz za nepotřebný šrot,“ říká Paroubek.

Právě vyzbrojování se tanky, děly a podobným arzenálem je podle něj největší chybou, jakou lze vidět i z ukrajinských bojišť, kde se tento „šrot“ po bojích nachází. „Pokud by někdo z představitelů ODS a vlády myslel vážně národní zájem obrany naší země před vnější hrozbou, investoval by do skutečně moderních systémů obrany země. Dnes tam patří drony, řízené pěchotní rakety nebo třeba protiraketový systém, který chrání Izrael a který by měl u státu naší rozlohy smysl. Zbraně sice velikostí nevelké oproti ocelovým kolosům bojových vozidel pěchoty či tankům, ale v dnešních válkách jde o systémy mnohem účinnější a zejména levnější,“ radí Paroubek.

Anketa

Jste pro zbudování základny NATO na českém území?

3%
96%
hlasovalo: 84650 lidí
„Naše Ministerstvo obrany stále touží nakupovat dalekonosná děla k dobývání měst, obrněné transportéry a vrtulníky, tedy všechny ty útočné zbraně, které moderní systémy zlikvidují za pár sekund a zlomek jejich ceny. Prostě šrot je potřeba někam prodat, nejde o nic osobního – je to přece jen byznys…,“ kritizuje Paroubek vládní vojenské nákupy.

Co ale Paroubka rozpaluje nejvíce, jsou plány na možné zřízení vojenských základen cizích mocností na českém území. „Sotva jsme se zbavili vojsk jedné mocnosti, objevují se noví ‚Biľakové‘. A nepíší jen zvací dopis k pobytu cizích armád, ale rovnou ministryně obrany pojede do USA pozvat jejich armádu na naše území,“ nechápe Paroubek.

Na případnou americkou základnu podle něj doplatí všichni čeští občané. „Jejich základnu samozřejmě zaplatíme my všichni z našeho státního rozpočtu, tedy z našich daní. A pak budou pochopitelně chybět peníze pro zdravotnictví, školství, silnice… A současně se tím stáváme potenciálním terčem útoku. Sice si nemyslím, že by nám nějaký hrozil odkudkoli, ale pokud autoři pozvání mají jiný názor, pak je od nich krajně nezodpovědné vystavovat takovému nebezpečí své spoluobčany,“ diví se Paroubek.

Kdyby totiž Rusko chtělo zaútočit na státy NATO, ačkoliv to je podle Paroubka nesmysl, tak by případně útočilo právě na významné vojenské cíle. „Pokud by tedy Rusko skutečně zaútočilo na území EU, pak kam asi tak povedou první údery, a to jak konvenčními raketami, tak raketami s jadernými hlavicemi? Myslíte si, že poletí na zahrádkářskou kolonii, nebo na významný vojenský cíl?“ ptá se Paroubek.

„Nabízí se otázka – je v našem zájmu, tedy v našem skutečném národním zájmu, abychom se stali terčem číslo jedna, který si navíc jako ‚užiteční idioti‘ sami ještě zaplatíme?“ pokládá zásadní otázku Paroubek a dodává, že Spojené státy již mají ve 130 zemích světa cca 800 známých základen, a proto již není třeba zakládat další.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je to tu, Rusové otevírají novou frontu. 70 km od Charkova

11:29 Je to tu, Rusové otevírají novou frontu. 70 km od Charkova

Ruské jednotky zaútočily v noci na pátek na pohraniční město Vovčansk, vzdálené od Charkova necelých…