„Alenka to rve na sílu.” Je ve vládě chaos? Unikly informace o Babišovi, Schillerové a jiných

22.04.2020 7:40

Ministr zdravotnictví za hnutí ANO Adam Vojtěch na pondělní tiskové konferenci ukázal, že se ani on sám nevyzná v zákazech, které vláda Andreje Babiše (ANO) chrlí na občany. Jak je to možné? Jedno z možných vysvětlení je, že Babiš jako premiér koronavirovou situaci nezvládá a raději se drží v pozadí, aby se mohl tvářit, že on je ve všem nevinně, kdyby se něco pokazilo. Místo Babiše dnes často vystupuje ministryně financí za hnutí ANO Alena Schillerová. A ne každému se to líbí...

„Alenka to rve na sílu.” Je ve vládě chaos? Unikly informace o Babišovi, Schillerové a jiných
Foto: Hans Štembera
Popisek: Schůze vlády. Na programu mimo jiného projednání novely zákona o podpoře regionálního rozvoje, v níž navrhuje například zrušit již nepotřebné Regionální rady regionů soudržnosti

Kadeřnice vás v čase koronavirové karantény nesmí ostříhat ani doma, tvrdil v pondělí ministr zdravotnictví Vojtěch a zdůrazňoval, že kdo si pozve kadeřnici domů, porušuje vládní nařízení. V oficiálních materiálech ministerstva průmyslu a obchodu ale stojí něco jiného. Resort ovládaný Karlem Havlíčkem (za ANO) upozorňuje, že kadeřník nesmí ostříhat zákazníka v provozovně, ale mimo provozovnu to lze.

Jak je možné, že ministr Vojtěch nezná nařízení, kterými se jako občan musí řídit nejen on, ale především miliony jeho spoluobčanů? Server Seznam zprávy nabídl možné vysvětlení.

Anketa

Byl by Dominik Hašek dobrý prezident?

2%
98%
hlasovalo: 32841 lidí

Proti čínskému koronaviru bojuje v Česku hned několik týmů. Na jedné straně vláda, za kterou odpovídá šéf hnutí ANO Babiš a kterému radí tým ekonomů, Ústřední krizový štáb v čele s ministrem vnitra Janem Hamáčkem (ČSSD), tým epidemiologa Romana Prymuly, který má na Starosti chytrou karanténu a tým epidemiologa Rostislava Maďara, který se zamýšlí nad tím, která restriktivní opatření zrušit a oživit tím ekonomiku, aniž by hrozilo, že se koronavirus vrátí v nové vlně.

Podle serveru je zásadní problém v tom, že tyto týmy nezastřešuje jeden jediný člověk, který by komunikoval s veřejností. Nabízelo by se, že se této role ujme předseda vlády Babiš, ale tomu se do toho podle serveru příliš nechce.

„Kabinet často nařizuje nepopulární nařízení, se kterými nechce být Babiš spojován. To, že se nevystavuje před televizními kamerami a mikrofony, má vysvětlení i v tom, že pokazí-li se něco, nebo nevyjdou-li plány podle představ, ministerský předseda to bude mít vždy na koho ‚shodit‘,“ uvedl server.

Tyto čtyři týmy tedy nemají jednoho mluvčího, každý říká trochu něco jiného a pak se může stát, že ministr Vojtěch vysloví něco, co nemusí být pravda.

Místo Babiše dnes často vystupuje Alena Schillerová a z Úřadu vlády zní, že ne každému se to líbí.

„Alenka to rve na sílu, na sebe. Měla by víc poslouchat ostatní, kteří jí radí, aby do oběhu pustila mnohem víc peněz,“ řekl Seznam Zprávám zdroj blízký vedení Úřadu vlády, který si nepřál být jmenován.

Nespokojení prý jsou i ekonomové, kteří mají pocit, že vláda při uvolňování opatření neuvažuje příliš dopředu.

„Chybí tam někdo, kdo by plánoval o několik dnů dopředu. Jedou furt v módu těch prvních krizových dnů, kdy dělali rozhodnutí ze dne na den. Chybí manažerské řízení na více týdnů dopředu,“ dodal zdroj blízký vedení Ministerstva průmyslu a obchodu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…