„Ať si to zkusí, odhlásím TV.“ Dvořák nakrknul lidi. Nedali si to líbit

10.06.2022 7:55 | Ze sítí

Redakce Seznam Zpráv se začala věnovat tématu zvýšení koncesionářských poplatků. V jejich podcastu dostal sólo generální ředitel ČT Petr Dvořák a redaktorky pak obíhaly poslance a ptaly se jich, proč chtějí voličům poskytnout jen jednu novou vánoční pohádku v roce, což byla jedna z úspor, kterou ředitel Dvořák nastínil. Kromě toho vyjádřil názor, že patnáct korun měsíčně, které chce navíc, není pro domácnost zase tak fatální. Řada diváků to ale vidí jinak a jejich postoj se začíná radikalizovat.

„Ať si to zkusí, odhlásím TV.“ Dvořák nakrknul lidi. Nedali si to líbit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Dvořák

Anketa

Má prezident Zeman vaši důvěru? (Ptáme se od 8.6. 2022)

66%
31%
hlasovalo: 19797 lidí
Do podcastu Ptám se já na webu Seznam Zprávy dorazil k Veronice Sedláčkové Petr Dvořák, generální ředitel České televize. Plédoval tam za zvýšení koncesionářského poplatku ze 135 na 150 korun za měsíc, neboť se prý nezvyšoval od roku 2008 a rostoucí ceny energií a další náklady se dotýkají i Kavčích hor.

Pokud by poslanci poplatek nezvýšili, mají se prý diváci rozloučit s programem ČT3 a s některými sportovními přenosy, které má vedení ČT v plánu ve finančních problémech seškrtat. Méně peněz prý bude také na financování českých filmů.

Už nyní přitom vedení televize odkládá schvalování velkých projektů a chystá propouštění.

Dvořák si v podcastu postěžoval, že „způsob financování je nestabilní“, do toho navíc vstupuje inflace a navýšení cen energií.

„Kdyby se zvýšil poplatek o patnáct korun na domácnost, tak jsem přesvědčený, že bychom ufinancovali i provoz ČT3,“ lákal koncesionáře.

CELÝ PODCAST ZDE:

„Od politiků jsem slyšel, že snaha o jakékoliv zvyšování nákladů pro domácnosti v Česku není v současné době dobrá. Rozumím, že situace není jednoduchá, ale za sebe si myslím, že nárůst nákladů ve výši 15 korun měsíčně na domácnost, že to zase není tolik,“ řekl dále generální ředitel Dvořák.

Nehodlá prý škrtat ve zpravodajství, které je „velkým pilířem“ veřejné služby ČT a zaslouží si větší ochranu než ostatní části.

Minulá vláda podle Dvořáka neměla k ČT a jejímu financování pozitivní vztah, takže očkekával, že nová vláda se hned na začátku vysloví pozitivněji. To se ale zatím nestalo.

Redakce Seznam Zpráv se začala ptát politiků, proč České televizi nevycházejí vstříc, a to stylem, proč chtějí divákům dopřát pouze jednu novou vánoční pohádku ročně. Právě to totiž naznačil ředitel Dvořák jako jeden ze škrtů.

Podle redaktorů se politici bojí zvyšování, protože je nepopulární, ale když jim Dvořák vypočítal, co všechno seškrtá, byli sami překvapeni.

Současná koalice chce ale do roku 2023 připravit nový zákon, který by změnil způsob financování.

„Já mám dojem, že na Seznamu tenhle týden probíhá nějakej sociální experiment, kde zkouší, co lidi všechno vydrží,“ shrnul prezentaci tématu na twitteru uživatel Honza Provazník. Způsob, jakým se debatuje o tom, že těch pár korun lidé zvládnou, je podle něj za hranou všech parodií.

Nad strašením Petra Dvořáka poznamenal glosátor Jiří Rybář, že ideální by bylo koncesionářské poplatky zrušit. Buď platby přímo za jednotlivé služby, nebo ať televizi financuje stát. Ale ne platit jen za to, že vám doma stojí televize. S tím souhlasili i mnozí další, podle kterých je nemravné platit za službu, kterou si neobjednali a nestojí o ni.

Jiní zase upozorňovali, že lidem až tolik nejde o těch patnáct korun, ale o to, jakou službu jim zpravodajství ČT za jejich peníze nabízí.

„Kdybys nekradl a vypadl z ČT bylo by to lepší. Proč si máme platit lži a dezinformace,“ reagoval další z diváků mnohem radikálněji.

Další dodal, že pokud to Česká televize na koncesionáře zkusí, půjde televizi rovnou odhlásit, protože na ČT se nedívá už dávno. „Ať to zkusí a rovnou tu TV půjdu odhlásit. Na ČT se vůbec nedívám! Nejde o ty peníze, ale o princip,“ padlo v tomto tweetu.

Uživatel twitteru Petr Novotný vyjádřil názor, že pokud má probíhat seriózní debata mezi ČT a koncesionáři, bylo by na začátek vhodné zrušit bulvární pořady 168 hodin a Newsroom ČT24 a pak se můžeme bavit o nějakých poplatcích.

A další rovnou vyjádřil názor, že v rámci úspor by měly skončit prominentní hvězdy jako Václav Moravec, Nora Fridrichová nebo Jakub Železný. Pak by stálo za to zefektivnit práci, ne posílat na stejnou událost hned několik štábů, jak je na Kavčích horách běžným zvykem.

„Takhle se zachovat Dvořák jako tehdejší ředitel na tv Nova, tak ho na hodinu vyhodí,“ vzkázal generálnímu řediteli divák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …