„Ať žije Hlídací Pes,“ hlásá Fridrichová. Ale jde o peníze. Co zvládne Ondřej Neumann za 50 000 Kč? I VIDEO měl zadarmo

12.01.2020 12:00

„Již pět let narušujeme miliardářský mediální kartel. Pomozte nám pokračovat!“ spustil server HlídacíPes.org crowdfundingovou kampaň, v níž sbírá prostředky na další pětiletý provoz. Za cíl měl vybrat čtvrt milionu korun, do nedělního rána, pár hodin před ukončením sbírky, vybral více jak 393 tisíc korun. Sbírku podpořila i Nora Fridrichová na Twitteru.

„Ať žije Hlídací Pes,“ hlásá Fridrichová. Ale jde o peníze. Co zvládne Ondřej Neumann za 50 000 Kč? I VIDEO měl zadarmo
Foto: Repro Facebook
Popisek: Nora Fridrichová s odznáčkem hnutí Pulse of Europe

Server HlídacíPes.org zahájil provoz 10. prosince 2014, symbolicky na Den lidských práv a je zaměřen na investigativní žurnalistiku. Získal dvě prestižní Novinářské ceny, jednu za rok 2015, kdy analyzoval ruský vliv v Česku, druhou za rok 2016 za sérií článků o vlivu čínské společnosti CEFC.

Anketa

Prospěla existence TOP 09 české demokracii?

4%
96%
hlasovalo: 26425 lidí

„Jsme tu pět let, vydali jsme přes pět tisíc článků, na které kliklo přes osm milionů uživatelů. Pět let popisujeme nebezpečí oligarchizace českých médií i ataky na nezávislost České televize a Českého rozhlasu. Vydali jsme také čtyři publikace. První rozkrývala vazby Miloše Zemana na Peking, druhá střety zájmů Andreje Babiše. Ukázali jsme, v jakém ohrožení je česká justice, že demokracie a svoboda slova jsou ve větším ohrožení. A jak se propojují populisti napříč Evropou,“ shrnuje své úspěchy server HlídacíPes.org. Žurnalistika ovšem něco stojí.

Pro svůj dárcovský projekt zvolil HlídacíPes.org portál Startovač.cz, jenž na svém webu zprostředkuje kontakt mezi autory a drobnými zájemci o jejich díla. Díky tomu můžou peníze pro svůj nápad vybrat ještě předtím, než se do něj pustí. HlídacíPes.org dárcům na svém webu v bodech vysvětluje důvody, proč jej podpořit a jak s dary naloží:

  • Jsme zcela nezávislí. Nestojí za námi žádný oligarcha.
  • Fungujeme pouze z darů čtenářů, grantů a crowdfundingu.
  • Klíčový je pro nás obsah, nikoliv prvoplánová sledovanost.
  • Rozpočet na rok 2018 činil přes 5 milionů korun.
  • Nemáme kanceláře, pracujeme z domova a v terénu.
  • 98 procent příjmů jde na tvorbu obsahu, zbytek na nezbytnou administrativu.

O tom, že HlídacíPes.org nemá kanceláře se před časem přesvědčil moderátor Luboš Xaver Veselý, když sháněl sídlo Ústavu nezávislé žurnalistiky v zahrádkářské kolonii.

Sbírka na Startovači.cz končí v neděli v odpoledních hodinách. A HlídacíPes.org na svůj provoz vybral víc, než si dal za cíl. Z požadované částky 300.000 vybral pár hodin před ukončením více než 393 tisíc korun.

Dárci si mohli ze seznamu odměn za své příspěvky vybrat například knihy Obchodníci se strachem, nebo Šok! Hrůza! Média!, napsané redaktory serveru HlídacíPes.org. Nebo publikace Mapa české justice, Babiš, Vůdce pro 21. století.

Tí, kteří přispěli částkou 20 tisíc korun, si mohli v nabídce odměn zvolit například videokurz, v němž reportéři HlídacíPes.org, bývalí zpravodajové České televize a editoři zpravodajských i publicistických pořadů ČT Události slibují, že vás naučí, jak pomocí mobilního telefonu, stativu a střihačského programu za pár eur vyrobit špičková videa.

Za příspěvek ve výši 50 tisíc korun je pro dárce v nabídce i půldenní kurz Jak fungují média s Ondřejem Neumannem a šéfredaktorem HlídacíPes.org Robertem Břešťanem. Zde se proberou největší kauzy, zákulisí, logika redakční práce, investigativní postupy, etika.

Mezi podporovatele serveru HlídacíPes.org patří i moderátorka České televize Nora Fridrichová. Na sociální síti veřejnost nabádala, že kromě podpory dobré novinařiny, je možno od Hlídacího psa získat i dobrou knihu. „Mám je všechny v knihovně na čestném místě. Ať žije HlídacíPes.org,“ dodala.

Herec Radek Holub server HlídacíPes.org podpořil tím, že pro něj zdarma ve volném čase natočil reklamu.

Ovšem co se týče financí a ředitele Ústavu nezávislé žurnalistiky, ParlamentníListy.cz zhruba v polovině listopadu loňského roku upozornily na propojení vztahů a obchodů, pod nimiž jsou neviditelným písmem podepsáni bývalý starosta Prahy 5 Radek Klíma (TOP 09), zmíněný ředitel Ústavu nezávislé žurnalistiky Ondřej Neumann a jeho manželka Helena, jednatelka firmy Tři věže s. r. o. Manželka šéfa Hlídacího psa za jednu akci účtovala na víc faktur, získávala zakázky za stovky tisíc. Záhadně, bez výběrového řízení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…