„Bezemisní asociace“. Firmy se spojily na podporu Green Deal, lidi trousí poznámky o Národní frontě

10.11.2023 6:43 | Monitoring

„Já už si fakt připadám jako v matrixu,“ publicistu Roberta Trošku jímá hrůza při pohledu na nově vznikající Alianci pro bezemisní budoucnost, která si například klade za cíl „zbavit Green Deal ideologie“. „Bezemisní asociace. To je jako za komunistů akční výbory Národní fronty,“ hrozí se na svém facebooku, kde komentuje novinky ze světa zeleného šílenství a „zmagoření“ západních politiků a akademiků.

„Bezemisní asociace“. Firmy se spojily na podporu Green Deal, lidi trousí poznámky o Národní frontě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Green Deal Summit, konference o Zelené dohodě, udržitelnosti, energetice a dobrých příkladech v Česku začala

Prosadit pozitivnější pohled na zelenou transformaci a připravit podmínky pro český průmysl, aby tento historicky největší přesun kapitálu zvládl. O to chce usilovat nově vzniklá Aliance pro bezemisní budoucnost, v níž zasedli zástupci finančního sektoru a tuzemského průmyslu.

„Tato aliance má jeden z cílů, odstranit ideologii z Green Dealu. Ten se ve své komplexnosti zaměřuje na průmysl a všechny oblasti společnosti. My bychom rádi přispěli k tomu, aby diskuse o něm byla technická a co nejméně postižená ideologií,“ uvedl Jan Juchelka, generální ředitel Komerční banky a nově jmenovaný prezident bezemisní asociace.

Robert Troška je v šoku a bezemisní alianci označuje spíš za špatný vtip. „Já už si fakt připadám jako v matrixu. Jako že Green Deal si máme oblíbit? Že máme být šťastní z toho, že nám zmagořila západní Evropa, hlavně politici a akademici, do zeleného šílenství a my tady máme platit nesmyslně vysoké ceny a pohřbít velkou část průmyslu, který díky Green Dealu nebude konkurenceschopný?“ reagoval na vznik bezemisní aliance na svém facebooku.

Neudržel se příměru k totalitnímu režimu: „Bezemisní asociace. To je jak za komunistů akční výbory Národní fronty. To snad nemyslí vážně, to už jsou tak zkorumpovaný, nebo tomu zelenému bláznovství věří?“ doplnil.

Jako další perlu pak Troška uvádí vyjádření Viktora Hanzlíka ze společnosti McKinsey & Company, podle kterého bude přechod k emisně neutrálnímu hospodářství celosvětově stát šest a půl bilionu dolarů:  „Věříme, že je to největší realokace kapitálu v dějinách, a je spousta druhů průmyslu, které budou muset svoji činnost utlumovat. Na druhou stranu je to ale příležitost i pro český průmysl,“ uvedl partner nadnárodní poradenské společnosti.

Plány na tzv. bezemisní ekonomiku se probíraly i ve čtvrtečních Událostech na ČT24. Prosazovat přechod na klimaticky neutrální technologie plánují i samotné firmy, mezi nimi jsou i ty, které samy patří k velkým znečišťovatelům. Chtějí tak zabránit ztrátě konkurenceschopnosti českých podniků. „Chceme odideologizovat diskusi o dekarbonizaci v české společnosti, chceme působit jak na odbornou společnost, tak na politiky, instituce,“ uvedl pro ČT24 Juchelka, prezident Aliance pro bezemisní budoucnost, která bude prosazovat zájmy podniků, jež přecházejí k bezemisní ekonomice.

Česká republika má do roku 2050 směřovat k dosažení klimatické neutrality, zásadní roli by měly hrát právě energie z obnovitelných zdrojů, ale i energetické úspory.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …