„Byly tam ženy a děti, věřily, že je to bezpečné místo. Chceme normálně žít.“ Svědci z Kremenčuku promluvili

29.06.2022 11:01 | On-line

V pondělí odpoledne bylo zasaženo raketou obchodní centrum v ukrajinském městě Kremenčuk. Osmnáct mrtvých a 59 zraněných jsou aktuální statistiky obětí. Protože se objevily informace, že obchoďák byl mimo provoz, web britské BBC přináší příběhy osob, které byly přímo v obchodním centru.

„Byly tam ženy a děti, věřily, že je to bezpečné místo. Chceme normálně žít.“ Svědci z Kremenčuku promluvili
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hromadný zpěv lidové písně Oj na louce červená kalina u příležitosti oslav Dne Ústavy Ukrajiny. Následoval i zpěv ukrajinské hymny

Anketa

Pokud by v roce 2022 byly parlamentní volby, volili byste stejnou stranu jako v roce 2021? (Ptáme se od 28.6.2022)

75%
21%
hlasovalo: 6690 lidí
Třeba šestadvacetiletého Maxyma, prodavače v obchodu s eletronikou, který právě prodával zákazníkům klimatizaci.

V obchodě bylo hodně zákazníků, možná až stovka, když se přesně v šestnáct hodin ozval výbuch.

„Nákupní centrum není místem, které by Rusy nějak ohrožovalo. Mysleli jsme si, že jsme dost daleko od hranic,“ nechápe prodavač. Má poranění od střepin a otřes mozku. Pobyt v nemocnici mu zmařil výročí svatby a příští týden má slavit narozeniny.

Jeho žena Viktoria byla v době požáru doma a po prvním telefonátu chvátala na místo. Tam se od sousedů dozvěděla, že manžela odvezli do nemocnice.

„Nikoho jsme nenapadli, jen chceme normálně žít,“ nechápe Maksym.

Na vedlejším pokoji leží další zraněný z obchodního centra jménem Mykola. Jeho první vzpomínka po výbuchu je, jak leží v ruinách vedle své ženy, se kterou se vypravil nakupovat. „Snažili jsme se dostat ven. Pomáhal jsem manželce a pomáhal jsem ještě jedné dívce. Viděl jsem kolem sebe ležet lidi, někteří nereagovali,“ vykládá.

Jeho manželka leží v nemocnici také. Každé dvě hodiny jí píše zprávu. „Nikdy jsem si nemyslel, že se to stane. Myslel jsem, že chtějí ničit infrastukturu, nenapadlo by mě, že chtějí zaútočit na nákupní centrum. Byly tam ženy a děti, věřily, že je to bezpečné místo,“ nechápe.

Místní obyvatelka Anna přišla k pietnímu místu, zřízenému vedle trosek budovy. Lidé tu zapalují svíčky a pokládají květiny. Mezi slzami redaktorům vyprávěla, že přátelé jejího syna pracují v lékarně obchodního centra a syn zamýšlel právě v pondělí odpoledne tam za nimi zajít.

„Chci, aby Rusko převzalo odpovědnost,“ cituje její slova web BBC.

Nákupní centrum se v Kremenčuku nachází uprostřed sídliště, na kterém žije 36 tisíc lidí. Obchoďák je jeho centrem, s food courtem a řadou obchodů. Od začátku války podle místního obyvatele jménem Míša zůstávalo v provozu, uzavíralo se jen, když se rozhoukaly sirény.

Prezident Zelenskyj nazval útok na obchodní centrum jako „teroristický čin“, politici G7 jej na společném zasedání v Německu označili za válečný zločin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jav

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…